Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA: Sudski veštaci neuropsihijatrijske struke stoje na stanovištu da deca starosti do tri meseca nemaju razvijene receptore za bol i strah, te je na osnovu takvog vladajućeg stava medicinske struke, sudska praksa u Republici Srbiji stala na stanovište da deci do tri meseca starosti ne priznaje pravo na naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i bola


Tromesečna ćerka N.M. i I.M. nije dobila naknadu štete posle saobraćajne nesreće koju su preživeli u junu 2014. godine, jer - "nije osetila ni strah, ni bol". Iako je beba zadobila nagnječenje glave i provela je tri dana u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu, prema mišljenju osiguravajućeg društva, a sada i sudskog veštaka, ona nije pretrpela nikakvu traumu.

Porodica M. putovala je ka Beogradu, kada je u Grockoj u njihovu traku prešao automobil iz suprotnog smera i zakucao se u njih. Srećom, u stravičnom sudaru nije bilo mrtvih. I.M. teže je povređena, a N.M., koji je bio za volanom njihovog vozila, prošao je sa lakšim povredama. Tromesečna devojčica je hitno prebačena u bolnicu i konstatovano joj je "nagnječenje poglavine".

Porodica je ubrzo angažovala advokata radi naknade nematerijalne štete. Od osiguranja stigao je odgovor da za bebu ne mogu da isplate naknadu, jer ona nije pretrpela strah i da stepen povrede ne opravdava pravo na naknadu.

Roditelji devojčice odlučili su konačno da podnesu tužbu sudu. Dodatan šok za njih usledio je kada su saznali rezultate veštačenja. Nakon što su tri stručnjaka odbila da obave veštačenje, sudski veštak dr Miodrag Blagojević, neuropsihijatar, izneo je mišljenje da dete u uzrastu od tri meseca nije moglo da doživi emociju straha, koja se javlja tek u kasnijem uzrastu, kao ni da dete u tom uzrastu nije moglo da trpi bolove. On nije želeo da komentariše svoju analizu, jer je suđenje u toku.

Porodica M. neprijatno je iznenađena rezultatima veštačenja.

- Prosto, ne možemo da verujemo i da jedan lekar i da osiguravajuće društvo smatraju da moje dete nije živo biće - ogorčen je N.M., otac devojčice koja uskoro puni tri godine.

Njihov advokat Nebojša Perović kaže da je znao da bebe u uzrastu od pet-šest meseci ne mogu da trpe strah i bol, onda bi verovatno i sam manje brinuo za zdravlje svoje dece, jer iz svega ovoga proizlazi da je svejedno ako se dete povredi ili udari.

- I kao laiku mi je poznato da beba dok je još u stomaku oseća i prima sve ono što mama preživljava, pa je zbog toga i poseban odnos celokupnog društva prema trudnicama. Uzimajući u obzir da je bebi povređena glavica, da je majka prestala da je doji, usled povreda koje je ona zadobila, zvuči mi neverovatno da oni smatraju kao da se ništa nije dogodilo - naglašava Perović.

Prema rečima primarijusa dr medicinskih nauka Dragomira Brankovića, koji decenijama proučava temu bola i stresa kod novorođenčadi i napisao je knjigu o tome, bebe su osetljivije od odraslih ljudi.

- Osećaju bol još od 24. nedelje u stomaku i mogu da ga zapamte. Ne osećaju isto kao odrasli, već mnogo intenzivnije i bol je mnogo jači. Pritom, ne mogu da verbalizuju i da opišu šta ih boli - da kažu gde, koliko jako, ovde... Pritom, svaki hronični bol može dovesti do oštećenja mozga. Bol je inače prijatelj čoveku, jer bismo mnogo više umirali da ga nema, čuva ga i upozorava - objašnjava Branković.

Zakonska regulativa kao i uslovi osiguranja predviđaju da se nematerijalna šteta u vidu pretrpljenog straha i bola nadoknađuje svakom licu koje je takvu vrstu štete pretrpelo, a u visini koja se određuje s obzirom na dužinu trajanja i intenzitet pretrpljenog straha i bola. Sudski veštaci medicinske struke (za oblast neuropsihijatrije) procenjuju dužinu trajanja i intenzitet straha i bola, na osnovu čega se utvrđuje visina naknade.

Međutim, navedeni veštaci neuropsihijatrijske struke stoje na stanovištu da deca starosti do tri meseca nemaju razvijene receptore za bol i strah, te je na osnovu takvog vladajućeg stava medicinske struke, sudska praksa u Republici Srbiji stala na stanovište da deci do tri meseca starosti ne priznaje pravo na naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i bola.

Izvor: Vebsajt Novosti, Milijana Rogač, 28.01.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija