Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV REPUBLIKE SRBIJE MORA DA SE MENJA


Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja.

"Neophodno je da se Ustav menja jer on mora da odrazi maksimalno široki konsenzus u srpskom društvu", rekao je Pastor na tribini nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Pastor je ocenio da pitanje revidiranja Ustava mora doći na dnevni red u narednom četvorogodišnjem periodu.

Pastor je ocenio da evro-integracija Srbije može pomoći da se u javni diskurs nametne približavanje evropskim civilizacijskim vrednostima, te tako i pitanja autonomije Vojvodine.

Dodao je da Skupština Vojvodine mora uvažiti odluku Ustavnog suda jer je to jedino moguće jer, "ako ne postupimo po odluci Ustavnog suda, s kojim pravom ćemo postavljati pitanja u vezi sa našom ambicijom da se sadašnji Ustav mora menjati", rekao je Pastor.

Oštro je kritikovao inicijativu da Skupština Srbije prvo uskladi Zakon o nadležnostima Vojvodine koji je Ustavni sud takođe osporio, a da tek potom Skupština Vojvodine uskladi Statut sa Ustavom.

Pastor je rekao da proces usklađivanja Statuta mora da bude završen do 6. juna i poručio da će, u suprotnom, Srbija imati pravni sistem koji će biti delimično urušen.

"Ne verujem u to da je bilo kome u interesu da u fazi pregovora sa EU imamo pravni sistem koji će delimično da se uruši, ako se Statut ne uskladi sa Ustavom. To nije samo vojvođansko pitanje, to je pitanje ugleda i kredibiliteta srpske države", kazao je Pastor.

On je ocenio da se najveći deo usklađivanja Statuta može obaviti konsenzusom unutar radne grupe.

Izvor: Tanjug