Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DIGITALNOJ IMOVINI: Dve kompanije dobile licencu za bavljenje trgovinom kriptovalutama


Narodna banka Srbije objavila je "Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama". Praktično, nakon godinu i po dana od usvajanja Zakona o digitalnoj imovini ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020), NBS je donela dva rešenja o dodeli licenci kompanijama koje se bave trgovinom digitalnom imovinom, tj. kripto-menjačnicama i berzama.

Trenutno u "Registru pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama" NBS, se nalaze dve kompanije obe iz Beograda, a rešenja su doneta pre nešto više od 10 dana, tj. 16. decembra.

U junu prošle godine počela je primena Zakona, koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji, čime smo se svrstali među zemlje koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, prve napravile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja "digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt eKapija, 27.12.2022.
Naslov: Redakcija