Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENI I DOPUNI ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Mediji u obavezi da objave tarife za političko oglašavanje


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, koji je usmeren na dalje poboljšanje kvaliteta izbornog procesa.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da su u međustranačkom dijalogu kofasilitatori iz Evropskog parlamenta identifikovali konkretne mere koje bi pomogle unapređenju političkih uslova za naredne izbore.

Jedna od mera se, kaže, odnosila na izmenu Zakona o elektronskim medijima, odnosno da se propiše obaveza koja se odnosi na objavljivanje tarifa za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje.

Sporazumom o unapređenju predviđena je obaveza objavljivanja cenovnika političkog oglašavanja, kao i zahtev da kriterijumi po kojima se određuje cena političkog reklamiranja moraju važiti za sve kandidate na izborima i sve podnosioce proglašenih izbornih lista, odnosno predlagače proglašenih kandidata.

Ona je podsetila da su Sporazumom predviđena posebna ograničenja za javne funkcionere u izbornoj kampanji i predloženo je da se izmenama zakona predvidi da deset dana pre dana određenog za glasanje, mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o kulturnom nasleđu, čiji je cilj uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da se prvi put definiše kulturno nasleđe, čime se vrši usklađivanje sa Ustavom Srbije.

Njime je, kaže, utvrđeno da je svako dužan da čuva prirodne retkosti i naučno, kulturno i istorijsko nasleđe, kao dobra od opšteg interesa, u skladu sa zakonom, kao i da je posebna odgovornost za očuvanje nasleđa na Republici Srbiji, autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Kako je navela, ono obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije, uključujući Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Zakon predviđa i donošenje Programa zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u Srbiji, koji za period od pet godina donosi Vlada na predlog ministra nadležnog za kulturu.

“U svetlu pojedinih nemilih događaja koji su se povremeno dešavali u ranijem periodu, a koji se tiču raznih krađa i nestanka kulturnih dobara iz ustanova kulture, od velike važnosti je uspostavljanje Evidencije otuđenih i nestalih predmeta i elemenata pokretnog kulturnog nasleđa i materijalnih dobara koji mogu predstavljati kulturno nasleđe”, rekla je Gojković.

Ona je navela da će za vođenje evidencije biti zaduženo Ministarstvo kulture i informisanja.

Kao bitnu novinu je navela i to da se kulturno nasleđe, bez obzira na vrstu ili na to da li je utvrđeno za kulturno dobro, ukoliko je izloženo riziku uništenja, nestajanja, ozbiljnom narušavanju integriteta ili oštećenja, utvrđuje kao kulturno nasleđe u opasnosti.

Gojković je rekla i da je zakonom utvrđeno da Ministarstvo kulture i informisanja obrazuje dva tela: Nacionalni komitet za materijalno kulturno nasleđe i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 27.12.2021.
Naslov: Redakcija