Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Doneta Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2021. godini


Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao uslov za jačanje bilateralne saradnje u sektoru bezbednosti.

Primenom ovog dokumenta zajednički će se delovati protiv izazova, rizika i pretnji, koji se ne odnose samo na Republiku Srbiju, već predstavljaju globalnu opasnost.

Na sednici je usvojena i Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. godini, kojom će se na optimalan način podržavati nedovoljno razvijene oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao i područja sa otežanim uslovima rada, a kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Zbog povezanosti i uticaja na ostale sektore, poljoprivreda je od izuzetnog značaja za razvoj srpske privrede, s obzirom na to da zapošljava direktno ili indirektno oko petinu zaposlenog stanovništva u Srbiji,

Takođe, usvojena je i Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, kojom je propisano da pravo na subvencionisanu nabavku putničkih vozila imaju preduzetnici i privredna društva koji obavljaju delatnost taksi prevoza kao javnog prevoza u skladu sa odredbama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Ova, kao i prethodna uredba, predviđa bespovratna sredstva koja se odobravaju taksi prevoznicima u dinarskoj protivvrednosti od 8.000 evra za nabavku novih vozila za obavljanje ove delatnosti.

U toku 2020. godine obezbeđeno je oko 550.000.000 dinara za kupovinu 450 novih vozila.

U budžetu za 2021. godinu predviđena su sredstva u visini od oko 2.500.000.000 dinara za oko 2.200 taksi vozila.

Planirano je da se subvencija sprovodi do 2022. godine, što znači da će vozni park za ove tri godine u većem delu biti zamenjen.

Vlada je usvojila Državni program obnove odnosno hitnih radova na sanaciji objekata za zaštitu od voda oštećenih u poplavama izazvanim elementarnom nepogodom u junu 2020. godine, za čije je sprovođenje izdvojeno 1.103.080.000 dinara.

Ovim programom obuhvaćeni su oblast i teritorija na kojoj se sprovode mere, analiza zatečenog stanja i sagledavanje posledica koje su poplave izazvale, kao i kriterijumi, redosled i rokovi za sprovođenje utvrđenih mera.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.12.2020.
Naslov: Redakcija