Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE: Podsticaje za energiju iz obnovljivih izvora uskladiti sa politikom EU. To podrazumeva da se podsticajne cene za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora određuju putem aukcija, za visinu fid-in premije, umesto fid-in tarife


Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), koja će domaćinstvima i privredi na računu za struju biti pet puta viša od sledeće godine, ima za cilj da omogući dalju energetsku tranziciju održivog razvoja i očuvanja životne sredine kroz smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ovako u Ministarstvu energetike objašnjavaju razlog iz koga je Vlada odlučila da usvoji Uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2021. godini ("Sl. glasnik RS", br. 152/2020) kojom se povećava podsticaj za proizvođače "zelene" struje. Oni ističu da će drugačije rešenje biti propisano novim zakonom o obnovljivim izvorima energije koji pripremaju.

Predviđeno je da naknada za OIE od 1. januara, umesto dosadašnjih 0,093 dinara po potrošenom kilovat-satu, iznosi 0,437 dinara. To će domaćinstvima koja imaju prosečnu mesečnu potrošnju od 400 kilovata uvećati ovu stavku na računu za 138 dinara.

Ministarstvo energetike namerava da uradi novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će dugoročno urediti tu oblast.

- Tim novim zakonom planirano je da se sistem podsticaja za proizvodnju struje iz OIE uskladi sa politikom EU - kažu u Ministarstvu. - To podrazumeva da se podsticajne cene za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora određuju putem aukcija, za visinu fid-in premije, umesto fid-in tarife, što se sada primenjuje.

Model fid-in premije, kako objašnjavaju, predviđa da se proizvođači takmiče međusobno za podsticaje, a da investitori sami ponude cenu po kojoj su spremni da investiraju, imajući u vidu znatno smanjenje troškova tehnologija za korišćenje OIE u prethodnim godinama. Na taj način proizvođači će biti više izloženi tržištu i preuzeće odgovornost za razvoj svog posla.

U javnosti se mnogo govorilo o problemu sa podsticajnim otkupnim cenama, odnosno o fid-in tarifama. EPS, prema odluci Vlade, proizvođačima energije iz obnovljivih izvora struju plaća skuplje kako bi oni mogli da nadoknade novac koji su investirali. Fid-in tarifa zato uvećava kupovnu cenu tako proizvedene struje u odnosu na njenu realnu vrednost. U mnogim zemljama tako dobijena energija je najjeftinija za potrošače, ali zbog modela koji se trenutno primenjuje u Srbiji, situacija je obrnuta. Izmena koju planira Ministarstvo rešiće taj problem.

U Ministarstvu energetike podsećaju da se naknada za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije nije menjala od 2015. godine:

- To je predstavljalo ozbiljno finansijsko opterećenje za EPS, koji je dužan da otkupi svu energiju od povlašćenih i privremeno povlašćenih proizvođača, poput malih hidroelektrana, vetroelektrana i drugih izvora. EPS tu struju otkupljuje po cenama znatno višim od tržišnih. Njihovi troškovi su zato uvećani, jer je počelo da radi više vetroelektrana.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 28.12.2020.
Naslov: Redakcija