Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Transparentnost izvršnog postupka i rada javnih izvršitelja


Pomoćnik ministra pravde u Sektoru za pravosuđe Jelena Deretić učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji "Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja - standardi i izazovi", koju su u Budvi, 16. i 17. decembra, organizovali Savet Evrope, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Komora javnih izvršitelja Crne Gore.

Govoreći na panelu posvećenom temi koja se odnosi na kršenje pravila profesionalnog ponašanja i etike javnih izvršitelja, Deretić se osvrnula na delove pravnog okvira za koje je Ministarstvo pravde ocenilo da je potrebno menjati, kako se u javnosti ne bi stvarala negativna slika o nivou etičnosti postupanja nosilaca ove pravosudne profesije.

Pomoćnica ministra pravde je predstavila i mogućnosti za prevazilaženje svih potencijalnih situacija u praksi, koje mogu dovesti u pitanje profesionalni integritet javnih izvršitelja i etičnost postupanja.

"Intencija zakonodavca kod određenih novina, koje uvodi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 54/2019), jeste jačanje javnog poverenja u javne izvršitelje, s obzirom da se radi o nosiocima javnih ovlašćenja, za koje je važno da kroz svoj rad, ali i u istupanju van delatnosti kojom se bave održe javno poverenje", istakla je Deretić. Ona je dodala da je Ministarstvo pravde u Srbiji iz tih razloga odlučilo da rad javnih izvršitelja učini maksimalno otvorenim javnosti i da potpuna transparentnost bude prepreka netačnom informisanju, ali i neosnovanim insinuacijama, koje potiču kako od stranaka i trećih lica, tako i svih ostalih koji imaju ili nemaju dodirnih tačaka sa izvršnim postupkom.

Deretić je prisutnim učesnicima, među kojima su bili potpredsednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku i ministar pravde Zoran Pažin i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ajvo Orav govorila i o novinama koje se uvode izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a koje se odnose na elektronsku prodaju nepokretnih i pokretnih stvari u izvršnom postupku, kao i elektronsku oglasnu tablu.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo pravde, 19.12.2019.
Naslov: Redakcija