Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA DRUGA RADIONICA KOMPANIJE PARAGRAF POSVEĆENA NAJNOVIJIM IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA I ZAKONA O DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE, NOVIM PRAVILIMA ZA OBRAČUN PORESKE AMORTIZACIJE I PDV AKTUELNOSTIMA


U Novom Sadu je 27.12.2019. godine, u organizaciji kompanije Paragraf , održana druga radionica posvećena najnovijim izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, novim pravilima za obračun poreske amortizacije, kao i PDV aktuelnostima.

Radionica je bila prava prilika da se učesnici detaljno upoznaju sa svim poreskim novinama koje će se primenjivati od naredne godine, kao i o novim pravilima za obračun poreske amortizacije koja se primenjuju već prilikom sastavljanja poreskog bilansa za ovu godinu. Pored toga, učesnici su imali priliku da čuju i o aktuelnim temama iz oblasti PDV, kao što su nova pravila o utvrđivanju srazmernog poreskog odbitka i o ispravci PDV računa. Na kraju, bilo je reči i o jednoj od najaktuelnijih poreskih tema u ovoj godini, a to je dokumentovanje troškova prevoza zaposlenih za dolazak i odlazak sa posla.

Radionica je bila namenjena finansijskim direktorima, računovođama, poreskim savetnicima, revizorima, kao i svim ostalim licima koja primenjuju poreske i računovodstvene propise u svom poslovanju.

Prvo su o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, sa posebnim osvrtom na teme novih poreskih olakšica za zapošljavanje, test samostalnosti preduzetnika i nove načine utvrđivanja paušalnog prihoda preduzetnika, govorili Aleksandar Milanović, glavni i odgovorni urednik i Marija Torlak, odgovorni urednik stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor".

Zatim je o nejasnoćama vezanim za nova pravila za obračun poreske amortizacije nastavio da govori Aleksandar Milanović, a finalni deo radionice je, uz izlaganje Olice Pješčića, pomoćnika glavnog i odgovornog urednika stručnog časopisa "Poresko-računovodstveni instruktor", bio posvećen aktuelnostima iz oblasti poreza na dodatu vrednost, sa posebnim naglaskom na teme srazmernog poreskog odbitka, ispravku računa, odobravanje popusta i pitanja vezana za reklamu i reprezentaciju.

U veoma prijatnoj i interaktivnoj atmosferi radionice učesnici su imali priliku da razjasne sve nedoumice vezane za pomenute zakonske novine.

Izvor: Redakcija, 27.12.2019.