Zastava Bosne i Hercegovine

UPUTSTVO ZA OSTVARIVANJE PORESKIH OLAKŠICA ZA DONATORE: Očekuje se povećanje ulaganja kompanija u zdravstvene, obrazovne, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, zaštitu životne sredine, kao i davanja ustanovama, odnosno pružaocima usluga socijalne zaštite


Po preporuci Saveta za filantropiju, Poreska uprava je izradila i objavila Uputstvo za ostvarivanje poreskih olakšica za donatore, koje na jasan način predstavlja uslove za ostvarivanje poreske olakšice, kao i adekvatno dokumentovanje rashoda.

Na sednici Saveta za filantropiju, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, rečeno je da se zahvaljujući ovom uputstvu, očekuje povećanje ulaganja kompanija u zdravstvene, obrazovne, naučne, humanitarne, verske i sportske namene, zaštitu životne sredine, kao i davanja ustanovama, odnosno pružaocima usluga socijalne zaštite.

Poreske olakšice donatori ostvaruju i za izdatke za humanitarnu pomoć, odnosno otklanjanje posledica nastalih u slučaju vanredne situacije, koji su učinjeni Republici Srbiji, autonomnoj pokrajini, odnosno jedinici lokalne samouprave, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Posebno je istaknuto da je na preporuku Saveta i Radne grupe za unapređenje pravnog i fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro od strane pravnih lica i unapređenje postojećih zakonskih mehanizama, povećan neoporezivi iznos stipendija i učeničkih kredita sa dosadašnjih 11.741 na 30.000 dinara mesečno, što će doprineti boljem standardu većeg broja učenika i studenata.

Na sednici Saveta za filantropiju najavljeno je da će tema Nacionalnog dana davanja 2020. godine biti pristupačnost, a predstavljeni su i planovi za edukaciju o filantropiji u osnovnim školama i promocija bogate srpske filantropske istorije.

Prihvaćen je i predlog kopredsedavajućeg Saveta Verana Matića da se oda priznanje Džonu Frotingamu, američkom pravniku, učesniku Velikog rata i jednom od najvećih donatora srpskom narodu, koji je izgradio četiri Amerikanska vaspitna doma za ratnu siročad i napuštenu decu, medu kojima je i jedan u Vranju koji bi trebalo da bude obnovljen.

Na sednici su predstavljeni rezultati i preporuke tri radne grupe i radnog tela koje je Savet formirao u martu, a u koje su uključeni predstavnici institucija, kompanija i organizacija civilnog društva.

Rezultate rada predstavili su i članovi Radne grupe za unapređenje zakonskog okvira za doniranje viška hrane, koja je okupila veliki broj eksperata iz ministarstava, korporativnog i civilnog sektora.

Radna grupa nastavlja da radi na formulisanju predloga i zakonskog okvira za uređivanje procesa doniranja hrane, čime će se uticati na povećanje količine donirane hrane i smanjiti negativan uticaj koje uništavanje hrane ima na životu sredinu.

Kada je reč o promociji kulture davanja, što je takođe jedan od ciljeva Saveta za filantropiju, na sednici je rečeno da je Nacionalni dan davanja po drugi put obeležen 9. oktobra, koji je istovremeno i dan rođenja srpskog naučnika Mihajla Pupina, i da je ove godine Srpski filantropski forum, sa lokalnim partnerima, prikupio 8,2 miliona dinara.

Od prikupljenih sredstava kupljena su inovativna nastavna sredstva koja ce koristiti više od 10.000 učenika u 60 škola, u 30 opština i gradova širom zemlje.

Sve radne grupe iznele su preporuke i analize zakonskog okvira, kao i komparativne analize sa zemljama iz okruženja, a posebno sa zemljama članicama Evropske unije.

Zajedno sa Savetom za filantropiju nastaviće da rade na pripremama novih predloga i rešenja za unapređenje zakonskog okvira za davanje.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.12.2019.
Naslov: Redakcija