Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Nacrt zakona predviđa obavezu odlaska građana na preventivni pregled, prvenstveno za maligne bolesti. Predviđeno je i da oni koji se ne odazovu na tri uzastopna redovna skrining pregleda gube pravo da se leče o trošku zdravstvenog osiguranja u slučaju da kasnije obole od bolesti za koje je organizovan preventivni pregled


Građani koji se ne odazovu na tri uzastopna redovna skrining pregleda biće sankcionisani gubljenjem prava na lečenje od maligne bolesti za koju je metoda skrininga bila propisana, predviđa novi Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ovako predloženo rešenje izazvalo je najviše polemike među učesnicima javne rasprave na kojoj je Nacrt zakona predstavljen u Privrednoj komori Srbije.

Damjan Damjanović, predsednik Saveza udruženja pacijenata zamerio je da pacijent nije u središtu problema kojima se bavi ovaj zakon, da se ne štite dovoljno interesi pacijenata i da ovakav član zakona mora da se uredi detaljnije kako ne bi bio pogrešno protumačen u javnosti.

- Ova mera može se shvatiti kao nešto vrlo loše po pacijenta, čini se da će nam zabraniti ili uskratiti celokupno osiguranje ako se tri puta ne javimo - upozorio je Damjanović. On je zahtevao da se ova mera primeni za 48 meseci, ako bude neophodno, kao i da se pacijenti obaveštavaju putem mobilnih telefona o terminima pregleda.

Na ovaj predlog Slađana Đukić, pomoćnica ministra zdravlja u sektoru za zdravstveno osiguranje, odgovara da će se obaveštavanje vršiti lično, predajom pismenog poziva pacijentima koji će oni morati da potpišu.

- Ne radi se o automatskom gubitku osiguranja, nije intencija da se kažnjavaju građani. Cilj je apelovati na građane da se odazivaju na saradnju sa svojim lekarima u zdravstvenim ustanovama. Ako je neko toliko neodgovoran da posle jednog poziva, drugog ili trećeg ne ode na pregled to znači da neće da se odazove. To nije neustavno i nezakonito rešenje, a o meri koju smo predložili će se još diskutovati - da li ostaje gubitak prava, ili će se uvesti neka vrsta participacije za lečenje od te bolesti - navela je Đukić, objašnjavajući da će se smanjiti troškovi lečenja ako se građani odazivaju na preventivne preglede.

Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je da građani moraju aktivnije da učestvuju u sistemu zdravstvene zaštite i da ova mera to podstiče.

- Opšte je poznato da imamo visok procenat pacijenata koji se javljaju u trećem i četvrtom stadijumu malignog oboljenja. Nemamo zdravstvenu kulturu i na ovaj način moramo naterati ljude da se kontrolišu - istakao je Vekić i dodao da je ovo izuzetno ozbiljna i teška mera i da će Ministarstvo verovatno još raditi na tome da njena primena ne bude tako drastična.

Jedno od pitanja na koje Ministarstvo nije dalo jasan odgovor je i kako će omogućiti bolju dostupnost skrining metoda građanima koji žive u ruralnim i zabačenim mestima.

Skrining metode koje služe za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog creva propisane su Nacionalnim programom prevencije i rane dijagnostike bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja koji je donela Vlada Republike Srbije i preporučuju se ciljanoj populaciji koja je određena ovim programom u zavisnosti od vrste oboljenja.

Izvor: Vebsajt Danas, A. Popović, 28.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija