Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI ZEMLJIŠTA I ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Produžen period davanja u zakup sa 20 na 30 godina, a propisano je i prvenstvo zakupa po osnovu investicija tako što se investitorima po prvi put daje mogućnost zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i to na period do 30 godina. Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga, a ako je uzurpator NN lice jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 29. decembra 2015. godine:

  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu,
  • Zakon o zaštiti zemljišta.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištupredviđa da više pravnih lica može da zakupi do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.

Omogućeno je poljoprivrednicima koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina.

Zakonom je uređeno je i pitanje davanja na besplatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje nije bilo predmet zakupa najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo predmet korišćenja, a koje ostane neizdato nakon okončanja postupka davanja u zakup u određenoj jedinici lokalne samouprave.

To će biti rešeno na način da može da se da na korišćenje pravnim i fizičkim licima za poljoprivrednu proizvodnju na period do pet godina, kao i mogućnost produženja perioda korišćenja tog zemljišta do 25 godina pod uslovom da poljoprivredni inspektor utvrdi da se to zemljište obrađuje, s tim da se poljoprivredno zemljište u površini od preko 10 hektara daje na korišćenje licima koja podnesu zahtev za davanje saglasnosti na investiciono ulaganje.

Produžen je period davanja u zakup sa 20 na 30 godina, a propisano je i prvenstvo zakupa po osnovu investicija tako što se investitorima po prvi put daje mogućnost zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i to na period do 30 godina.

Predviđene su i novčane kazne za bespravno korišćenje zemljišta, što bi trebalo značajno da umanji bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, jer do sada nisu postojale odredbe za uzurpaciju.

Zakon predviđa pooštravanje sankcija za uzurpatore državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i lokalne samouprave koje ne poštuju rokove i procedure u donošenju i sprovođenju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Uvode se kazne za uzurpatore u visini trostrukog iznosa najviše postignute prosečne cene zakupa na teritoriji okruga, a ako je uzurpator NN lice jedinica lokalne samouprave može da donese odluku o skidanju useva.

Zakonom o zaštiti zemljišta regulišu se pitanja od izuzetnog značaja za očuvanje zemljišta kao jedinog neobnovljivog prirodnog resursa.

Taj Zakon predviđa obaveze prevencije i mere zaštite u oblasti poljoprivrede, industrije, voda, vodoprivrede i otpada, što će povećati stepen odgovornosti svih subjekata u sistemu zaštite.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija