Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATIZACIJI, ZAKON O CENTRALNOJ EVIDENCIJI PRIVREMENIH OGRANIČENJA PRAVA LICA REGISTROVANIH U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE I ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA BESPLATNE AKCIJE I NOVČANU NAKNADU KOJU GRAĐANI OSTVARUJU U POSTUPKU PRIVATIZACIJE: Agencija za privatizaciju gasi se 31. decembra 2015. godine. Ministarstvo privrede preuzeće od Agencije prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu. Uvođenje centralnog registra podataka o onim privrednim subjektima, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora ili drugih organa, čije je poslovanje sankcionisano izricanjem krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 29. decembra 2015. godine:

  • Zakon o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre,
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji,
  • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije,

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji je predviđeno da se Agencije za privatizaciju gasi 31. decembra 2015. godine i da će Ministarstvo privrede preuzeti od Agencije za privatizaciju prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu. Zaposlenima koji ne budu preuzeti prestaje radni odnos uz isplatu otpremnine u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015) kojim je uređeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Gašenje Agencije za privatizaciju, kako je obrazloženo, u skladu je sa potrebama racionalizacije državne uprave i fiskalne konolidacije, jer je privatizacija oročena do kraja 2015. godine, a preduzeća koja do tada ne budu privatizovana ići će u stečaj.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije se usklađuje propis sa izmenama Zakona o privatizaciji, budući da prestaje da postoji Agencija za privatizaciju.

Zakon o centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre predviđa stvaranje centralnog registra vezano za prekršaje.

Na jednom mestu biće sistematizovani prikupljeni podaci o onim privrednim subjektima, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima nadzornih odbora ili drugih organa, čije je poslovanje sankcionisano izricanjem krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija.

Od 1. juna 2016. godine, vlasnik, članovi nadzornog odbora i drugi zakonski zastupnici, kao i generalni direktor moći će da dobiju privremenu zabranu obavljanja poslovanja, ali i osnivanja novih firmi i raspolaganja novcem. Osnov da bi se nečiji podaci upisali u elektronsku bazu podataka biće krivične, prekršajne ili upravne sankcije izrečene od privrednih, prekršajnih i drugih sudova, Poreske uprave, nadležnih inspekcija.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija