Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KRETANJU UZ POMOĆ PSA VODIČA: Osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, izrazila je zabrinutost zbog učestalih problema sa kojima se suočava predstavnica udruženja za slepih i slabovidih Srbije "Beli štap", Vesna Nestorović, zbog toga što se kreće uz pomoć psa vodiča i poručila nadležnim institucijama da su dužni da svima obezbede poštovanje ljudskih prava.

Poverenica je u saopštenju podsetila da je Narodna skupština Republike Srbije 20. marta 2015. godine donela Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča ("Sl. glasnik RS", br. 29/2015) u kojem u članu 4. eksplicitno piše da "osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike".

Pravo na kretanje uz pomoć psa vodiča podrazumeva slobodan pristup i ketanje u javnom prevozu, objektima i površinama u javnoj upotrebi, u radnom i drugom prostoru.

Poverenica Janković je poručila nadležnima u Gradu Beogradu, kao i predstavnicima svih lokalnih samouprava, a posebno GSP Beograd koji je odgovoran u konkretnom slučaju, da su dužni da poštuju Zakon kako bi se svim građanima i građankama, bez obzira na lično svojstvo, omogućilo poštovanje osnovnih ljudskih prava među kojima je i pravo na kretanje i korišćenje usluga javnog prevoza.

ZAKON O KRETANJU UZ POMOĆ PSA VODIČA ("Sl. glasnik RS", br. 29/2015)

Pravo na korišćenje javnog prevoza

Član 4

Osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ima pravo na korišćenje svih prevoznih sredstava u javnom prevozu, uključujući i zadržavanje na svim prostorima koji su predviđeni za putnike.

Osoba koja se kreće uz pomoć psa vodiča ne plaća voznu kartu za psa vodiča, bez obzira na smer i dužinu puta na teritoriji Republike Srbije.

Pod javnim prevozom, u smislu ovog zakona, smatra se prevoz u drumskom, železničkom, unutrašnjem vodnom, vazdušnom, gradskom i drugom saobraćaju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.12.2015.
Naslov: Redakcija