Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU: PREDSTAVLJENE BELE I CRNE LISTE IZVOĐAČA RADOVA


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović predstavila je Bele i crne liste izvođača radova po kojima je od 540 preduzeća - 327 na beloj, a 213 na crnoj listi.

"Bele i crne liste urediće tržište građevinske industrije, pomoći će kompanijama koje su zdrave, zaštitiće radnike i naterati poslodavce da poštuju odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005), a državi će omogućiti da ima partnere koji poštuju standarde", rekla je Mihajlović i dodala da su kriterijumi na osnovu kojih su rangirane kompanije - broj zaposlenih na neodređeno i određeno vreme ili po osnovu ugovora, učestalost lakših i težih povreda na radu, rad na crno i dugovanja kompanije prema državi i zaposlenima, a kriterijum koji će se primenjivati u narednom periodu odnosiće se na kvalitet izvedenih radova.

Bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana. Do polovine 2015. godine, biće napravljen zajednički softver Poreske uprave i Centralnog registra za socijalno osiguranje koji će automatski menjati crne i bele liste.

Predstavljenu crnu i belu listu možete pogledati na linku http://www.mgsi.gov.rs/cir/materijal-za-medije/crne-i-bele-liste.

Izvor: Vebsajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, 29.12.2014.