Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Rok za dostavu informacija o osnivaču i uredniku do 4. februara 2024. godine


Izdavači medija koji to do sada nisu uradili, imaju rok od tri meseca, do 4. februara 2024. godine, da Agenciji za privredne registre dostave podatke o glavnom uredniku medija i licima koja imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, inače će biti izbrisani iz Registra medija, podseća UNS, pozivajući se na novi Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023 - dalje: Zakon).

Podaci se odnose na "lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i državu izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija" i "dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima u smislu zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu".

Zakon propisuje da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u propisanom roku, registrator će medij izbrisati po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Promene registrovanih podataka, po Zakonu, prijavljuju se Registru najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala.

Zakon prvi put propisuje i da se, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra ne podudaraju, kao ispravni smatraju podaci registrovani u Registru.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, 27.11.2023.
Naslov: Redakcija