Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: RGZ da omogući uvid u podatke nepokretnosti građanima koji žive u inostranstvu


Zaštitnik građana, nakon sprovedenog postupka kontrole i zakonitosti rada, uputio je Mišljenje Republičkom geodetskom zavodu i Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture zbog nedostupnosti podataka na internet stranici RGZ ljudima koji žive u inostranstvu, a poseduju nekretnine u Srbiji.

U Mišljenju je navedeno da RZG razmotri mogućnost da preko svoje internet stranice ponovo obezbedi dostupnost osnovnih podataka katastra i svim licima koja se nalaze u inostranstvu, vodeći računa da se ne ugrozi istraga koja se vodi zbog hakerskog napada na sajt zavoda prošlog leta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture treba da kao nadzorni organ razmotri pravilnost postupanja Republičkog geodetskog zavoda u cilju iznalaženja rešenja koje neće biti na štetu građana.

Mogućnost besplatnog uvida u osnovne podatke katastra nepokretnosti preko internet stranice Republičkog geodetskog zavoda je naročito značajno za korisnike koji žive u inostranstvu, s obzirom na to da oni ne mogu tako lako da izvrše uvid u podatke u prostorijama Zavoda u Republici Srbiji, uvid u svoj predmet, zakažu sastanak sa službenicima katastra, niti da uspostave telefonski kontakt bez dodatnih troškova.

U tom pogledu, navodi se u Mišljenju, može se postaviti pitanje nejednakog položaja i diskriminacije građana koji žive u inostranstvu, jer su uskraćeni u ostvarivanju prava na besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti. Međutim, s obzirom na to da je u konkretnom slučaju izostalo dostavljanje potpunih informacija i svih podataka, a koji su svakako od značaja za ovaj postupak, Zaštitnik građana nije bio u mogućnosti da svestrano i celokupno sagleda postupanje organa javne vlasti i oceni da li je ovo ograničavanje pristupa osnovano, neophodno i nužno i da li se zaštita ugroženih podataka mogla i može obezbediti i na drugačiji način.


Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 22.11.2023.
Naslov: Redakcija