Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA: Naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu umanjene za 50% fizičkom licu i preduzetniku - vlasniku, odnosno korisniku zemljišta i objekata na melioracionom području pod određenim uslovima. Ove kategorije će, od 1. januara 2024. godine, biti oslobođene ovog nameta


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023), koji je stupio na snagu 4. novembra 2023. godine, propisano je da se naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu umanjuju za 50% fizičkom licu i preduzetniku - vlasniku, odnosno korisniku zemljišta i objekata na melioracionom području pod određenim uslovima.

Naime, u saopštenju Ministarstva poljoprivrede se precizira se da se umanjenje plaćanja za 2023. odnosi na zemljišta upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, objekte upisane u Centralni registar objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane, ako su istovremeno upisane i u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i na objekte upisane u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo ako je istovremeno upisan i u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Istim zakonom propisano je da oni od 1. januara 2024. godine neće biti obveznici naknade za odvodnjavanje.

Poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrđen iznos naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu, koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana od dana dostavljanja novog rešenja za 2023. godinu. Ako poljoprivrednici ne postupe po navedenom rešenju, odnosno, ne plate utvrđeni iznos naknade za odvodnjavanje u ostavljenom roku, na iznos iz tog rešenja će se obračunavati zatezna kamata.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 27.11.2023.
Naslov: Redakcija