Zastava Bosne i Hercegovine

SISTEM "PRONAĐI ME!": I “Viber” u sistemu za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku dece


Sistem za hitno obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica “Pronađi me” koji je pre mesec dana počeo sa radom, dobija novog saveznika u borbi za bezbednost dece. “Viber” je, naime, prva društvena mreža u Srbiji koja je postala sastavni deo pomenutog sistema i koja će ubuduće, ukoliko dođe do nestanka deteta, učestvovati u alarmiranju javnosti.

Uključivanje firme “Rakuten” u čijem se vlasništvu nalazi “Viber”, u sistem “Pronađi me”, dogovoren je na sastanku koji je održan prošle sedmice, a kojem su prisustvovali predstavnici MUP-a, Centra za nezbrinutu i zlostavljanu decu i pomenute kompanije.

Prema rečima Igora Jurića, predsednika Centra za nezbrinutu i zlostavljanu decu, ulaskom “Vibera” u sistem za hitno obaveštavanje javnosti o nestanku maloletnog lica, počela je druga faza njegove implementacije.

- Da bi se “Viber” uključio u sistem potrebno je da predstavnici “Rakutena” i MUP-a potpišu ugovor o saradnji. To do sada nije urađeno, jer moraju da se definišu uslovi korišćenja shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018). “Viber” će imati veoma značajnu ulogu i nadam se da će on u potpunosti biti uveden u sistem za dva do tri meseca. Nakon toga biće nastavljen rad na uvođenju i drugih društvenih mreža i činilaca u sistem kako bi on izgledao onako kako je najavljeno - kazao je Jurić.

Povodom uvođenja “Vibera” u sistem “Pronađi me”, predsednik Centra za nezbrinutu i zlostavljanu decu, posebno se zahvalio ministru policije Bratislavu Gašiću što je ministarstvo na čijem se čelu nalazi, ispunilo sva data obećanja koja su data na početku uvođenja sistema.

Na pitanje da li je za mesec dana primene bilo upotrebe sistema “Pronađi me”, Jurić odrično odgovara.

- Bilo je nekoliko nestanaka, ali su deca brzo pronađena i nije bilo potrebe za upotrebu sistema - kaže Jurić.

Daljom implementacijom sistema “Pronađi me” planirano je da se u sistem uključe JP “Putevi Srbije”, banke, tržni centri, naftne kompanije…

Sistem za hitno obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica počeo je sa radom 25. novembra. Naša zemlja prva je u regionu koja je uvela ovakav sistem, a u rad ga je pustio predsednik Republike Srbije navodeći da spašavanje dece u narednom periodu treba da bude najvažniji za sve. Sistem je simbolično pušten u rad tokom Osme konferencije “Bezbednost i odgovornost 2023. godine” koju je organizovao Centar za nestalu i zlostavljanu decu”, čiji se direktor Igor Jurić od jula 2014. godine, kada je njegova ćerka oteta i surovo ubijena, borio da on bude uveden.

Pravilnikom o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica ("Sl. glasnik RS", br. 78/2023) koje je donelo Regulatorno telo za elektronske medije predviđeno je da su mediji dužni da objave informaciju o nestanku maloletnog deteta i da ona ne sme da traje kraće od 20 sekundi. Informacija koja će biti emitovana, ne sme ni u kom obliku i sadržini da se razlikuje od one koje je dostavilo nadležno ministarstvo.

Mediji su dužni da informaciju objavljuje narednih 48 sati, u prvih osam sati od prijave nestanka deteta na svakih pola sata, a posle toga na svakih sat vremena. Nakon isteka 48 sati, mediji nisu više dužni da objavljuju informaciju, a ako se dete pronađe pre ovog roka, u obavezi su da prekinu njeno emitovanje i o tome obaveste javnost.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 27.11.2023.
Naslov: Redakcija