Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O NASLEĐIVANJU: Osporavanje testamenta


Svaka porodična situacija je specifična. Međutim, kako kažu pravni zastupnici, testament se najčešće osporava ukoliko je reč o imovini velike vrednosti. Takođe, prema našem Zakonuo nasleđivanju ("Sl. glasnik RS", br. 46/95, 101/2003 - odluka USRS i 6/2015), da bi neko sačinio testament, potrebno je da ima bar 15 godina.

U našoj zemlji nasleđuje se po dva osnova: po zakonu i putem testamenta. Međutim, nasleđivanje putem testamenta kod nas nije kao u Americi gde ostavilac ima pravo da radi šta hoće sa svojom imovinom, pa čak i da je pokloni kućnom ljubimcu.

Zakon, s druge strane, uređuje redove naslednike, među kojima su prvi nasledni red bračni drug i deca, a drugi - bračni drug i roditelji. Svaki postojeći red isključuje sve naredne. Zbog postojanja testamenta - postoje nužni naslednici koji bi inače nasleđivali po zakonu, ali gube status zakonskih naslednika. U tim slučajevima može da bude osporavanja testamenta, kaže advokat Dejan Ukropina.

Kako ističe, do osporavanja testamenta najčešće dolazi zbog nepostojanja svesti ili volje ostavioca da shvati pravne posledice testamenta.

Ostavilac najčešće isključuje iz testamenta određene naslednike sa kojima duže vreme nije u dobrim odnosima ili jednostavno smatra da bi proćerdali imovinu. Time ih lišavaju nasledstva, što je takođe podložno tužbi, kaže sagovornik i pojašnjava:

U svakom slučaju, tužba za osporavanje testamenta vodi u jedan vrlo komplikovan proces, koji nije nimalo jeftin.

Pri tome, ako je imovina u inostranstvu, onda se ostavinska rasprava vodi u toj državi prema njenim zakonima. U našoj zemlji rok za pokretanje postupka je 10 godina od proglašenja testamenta. Jedino kod ništavosti nema zastarevanja. U tom slučaju dokument mora biti proglašen nezakonitim.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, Marija Maleš, 27.11.2023.
Naslov: Redakcija