Zastava Bosne i Hercegovine

UVOĐENJE DRŽAVNE MATURE: Za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine


Ministar prosvete Branko Ružić razgovarao je sa rektorima državnih univerziteta o budućim koracima u procesu uvođenja državne mature u obrazovni sistem Srbije, izrazivši uverenje u to da će ona biti u interesu maturanata i budućih akademskih građana.

Ružić je istakao da je državna matura projekat od državnog interesa, ukazavši na važnost razvijanja kontinuiranog dijaloga o tome sa predstavnicima visokoškolskih ustanova.

Iz ugla učenika, budućih studenata, državna matura je najefikasniji i najbolji kriterijum za rangiranje za upis na fakultete, naglasio je ministar i objasnio da će učenici polagati državnu maturu u poznatom okruženju, odnosno u školi, a dobiće mogućnost da sa jednog mesta apliciraju na više fakulteta i svi će imati istovetnu polaznu osnovu.

Ministar je istakao da je upravo temeljan pristup Ministarstva ovoj temi proteklih godina pokazatelj potrebe da se dijalog i ceo proces vodi transparentno, odgovorno i sa realnim ishodom, ali i sa jasnom namerom da usavrši proces, kako bi on dao očekivane koristi, a kako nijedan segment prava deteta, u smislu pravednosti i regularnosti polaganja, ne bi bio ugrožen.

Državna matura podrazumeva završne ispite na kraju srednjoškolskog obrazovanja - opšta matura, koju polažu učenici gimnazija, umetnička matura za učenike srednjih umetničkih škola, stručna matura za učenike srednjih stručnih škola i završni ispit za učenike srednjih stručnih škola koji se školuju u obrazovnim profilima u trajanju od tri godine.

Uvođenje državne mature za učenike četvorogodišnjih škola planirano je za 2024. godinu, dok će učenici trogodišnjih obrazovnih profila polagati završni ispit 2023. godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 22.11.2022.
Naslov: Redakcija