Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Preduzetnicama koje održavaju trudnoću omogućiti naknadu zarade u iznosu od 100%


U petak je u skupštinsku proceduru zvanično predat Predlog zakona o izmeni Zakona o zdravstvenom osiguranju koji će, ukoliko bude usvojen ženama koje samostalno obavljaju delatnost, tj. preduzetnicama koje žele da im posao ostane aktivan, a prinuđene su da održavaju trudnoću omogućiti da primaju nadoknadu zarade u iznosu od 100%, a ne 50%, kako je sadašnjim propisima rešeno.

U ime udruženja Mame su zakon koje je u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament, organizacije Crta u okviru projekta “Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava” i uz finansijsku podršku Evropske unije započelo kampanju pod nazivom “Preduzetnica mora biti zdrava!” predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju predao je narodni poslanik Nikola Nešić.

Konferenciji koja je istog dana održana u Medija centru u Beogradu prisustvovali su predstavnici Republičkog sekretarijata za javne politike, medija i nevladinih organizacija, kao i Sanda Rašković Ivić, poslanica koja je najavila podršku izmeni zakona, što posebno važno jer ove izmene ne bi smele da poznaju stranačke, ideološke i sve druge političke razlike.

Maša Đurić, mama preduzetnica podelila je svoje neposredno iskustvo i sa korišćenjem trudničkog bolovanja, ali i odsustva nakon porođaja na šta nije imala pravo, te pojasnila da u stvari radi neprestano. Podsetila je da aktuelni propisi preduzetnice tretiraju kao nezaposlene, kao i da su meseci pauze u radu vlade sasvim dovoljni da se sa razmišljanja o izmenama pređe i na konkretne izmene zakona.

Narodni poslanik Nikola Nešić osvrnuo se na to da patriotizam nije samo čuvanje granica, već da je to i briga o svakom pojedincu. Istakao je da je saradnja poslanika i građana veoma važna, a da poslanici imaju mehanizme kojima mogu određene teme da nametnu. Još jednom je ponovio da je poslanički klub iz kog dolazi podržao predlog Mame su zakon, ali i da će podršku zatražiti i od drugih poslaničkih klubova.

Narodna poslanica Sanda Rašković Ivić koja je snažna podrška onome što radi udruženje Mame su zakon još od trenutka kada je organizovan prvi protest u Beogradu, u septembru 2018. osvrnula se na to da je dobro upoznata sa problemom koje imaju mame preduzetnice obzirom da je njena ćerka preduzetnica koja trenutno ne koristi porodiljsko odsustvo upravo zbog činjenice da se usudila da vodi sopstveni posao u Srbiji.

Marica Bursać, pravna savetnica i sekretarka Mame su zakon govoreći o tome kako je zamišljeno da se propis menja napomenula je da je tražena izmena u skladu sa Ustavom i podsetila na reči predsednice Vlade, Ane Brnabić izrečene u Narodnoj skupštini Republike Srbije: “Kao što sam i rekla, donećemo dodatne izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom gde ćemo bolje da definišemo status majki preduzetnica, jer je to ostalo nedovoljno dobro definisano. Ja mislim da se svi u Vladi slažemo da majkama preduzetnicama treba dodatno da pomognemo i da ih podržimo zato što mi želimo da ojačano, ohrabrimo i osnažimo preduzetničku kulturu u Republici Srbiji, a to u ovom zakonu nismo uradili na najbolji način, tako da je to ono o čemu sada razmišljamo”.

Tatjana Macura, predsednica udruženja Mame Su zakon osvrnula se na nedavni sastanak sa ministarkom Darijom Kisić kada je ministarska obećala da će organizovati sastanak sa ministarkom zdravlja, Danicom Grujičić kako bi se zajednički zauzele za izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje mogu položaj trudnica preduzetnica da učine boljim.

Udruženje Mame su zakon poziva sve poslanike, jednako iz vlasti i iz opozicije da podrže sve one žene iz neposrednog okruženja koje imaju problem sa primenom propisa, zbog čega se odlučuju na to da odlažu roditeljstvo. Podržite frizerke, zubarke, knjigovođe, programerke, advokatice, arhitektice – sve one koje su se ohrabrile da svoje biznise vode samostalno.

Podsećamo da broj preduzetnica u Srbija iz godine u godinu raste, a prema podacima iz prošle godine ima ih oko 100.000. Osnivačica privrednih društava ima oko 34.000. Preduzetnica koje imaju između 18 i 40 godina ima oko 40.000, dok je broj onih koje koriste pravo da izostaju sa posla nakon porođaja oko 5.000 (uz napomenu da su ovom broju i porodilje koje su pre porođaja bile angažovane na nekom od fleksibilnih ugovora).

Do sada je više od 55.000 građana na platformi Kreni-promeni kroz inicijativu #IPreduzetniceSuMame podržalo zahteve za izmenu seta zakona koji bi položaj trudnica i porodilja preduzetnica učinili ravnopravnijim, a među njima je izmena koja je bila tema konferencije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Mame su zakon, 27.11.2022.
Naslov: Redakcija