Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA POTPISALA OKVIRNI SPORAZUM ZA IPA III: Sporazum će se primenjivati na sve sektorske i finansijske sporazume koji budu bili zaključeni između Evropske komisije i Srbije, a kojim se uređuje saradnja u realizaciji finansijske pomoći obezbeđene u okviru IPA III


Ministarka za evropske integracije je u ime Vlade potpisala okvirni sporazum za novi Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2021-2027. godine.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Republike Srbije koju zastupa Vlada Republike Srbije i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Evropske unije Republici Srbiji u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III) i poslala ga Narodnoj skupštini sa predlogom da se zakon usvoji po hitnom postupku.

Sporazum će se primenjivati na sve sektorske i finansijske sporazume koji budu bili zaključeni između Evropske komisije i Srbije, a kojim se uređuje saradnja u realizaciji finansijske pomoći obezbeđene u okviru IPA III.

Okvirni sporazum uspostavlja i pravilo za indirektno upravljanje sredstvima EU i precizira organe i tela koje Srbija treba da uspostavi.

Finansijska pomoć EU datira od 2000. godine. U periodu od 2000. do 2006. godine bila je obezbeđena iz sredstava programa KARDS. Od 2007. godine ovaj instrument je bio zamenjen Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA I), a od 2014. do 2020. godine Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Evropska komisija je 2018. godine predložila uspostavljanje IPA III, što su usvojili i Savet ministara i Evropski parlament.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 25.11.2022.
Naslov: Redakcija