Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANJE JEDINSTVENIH UPRAVNIH MESTA NA LOKALNOM NIVOU


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poručio je da je gotovo sve što se radi u okviru reforme javne uprave, naročito u oblasti pojednostavljenja komplikovanih postupaka i procedura, profesionalnog usavršavanja službenika, digitalizacije i uvođenja inovativnih alata, usmereno ka ostvarivanju jedinstvenog cilja, a to je da građani budu zadovoljni uslugama javne uprave.

Martinović je prisustvovao svečanom potpisivanju sporazuma o saradnji sa 11 jedinica lokalne samouprave, u sklopu aktivnosti “Unapređenje kvaliteta i efikasnosti u pružanju usluga na lokalnom nivou”, koju Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) sprovodi u okviru projekta nemačko-srpske razvojne saradnje “Podrška reformi javne uprave u Republici Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Jednostavne, brze i kvalitetne usluge koje organi direktno pružaju svojim korisnicima odraz su svih naših unutrašnjih reformskih procesa i napora i pokazatelj uspešnosti i merilo efektivnosti i kvaliteta administracije, poručio je ministar.

On je prisutne podsetio na to da je Ministarstvo pre četiri godine, želeći da što pre modernizuje rad lokalne samouprave, započelo sa pružanjem podrške uspostavljanju jedinstvenih upravnih mesta, kao jednog mesta gde građani brzo i lako mogu da završe sve poslove koje imaju sa upravom, bez šetanja od jednog šaltera do drugog.

U uspostavljanje 42 jedinstvena upravna mesta u Srbiji do sada je uloženo ukupno 257 miliona dinara budžetskih sredstava. Od septembra 2019. do marta 2022. godine otvorena su jedinstvena upravna mesta u 25 jedinica lokalne samouprave, dok se do kraja ove godine očekuje otvaranje 17 novih, istakao je ministar i dodao da je u Predlogu budžeta Ministarstva za 2023. godinu izdvojeno 88 miliona dinara za realizaciju ovog projekta u narednom periodu.

Martinović je pozvao jedinice lokalne samouprave da konkurišu za finansijska sredstva u momentu kada Ministarstvo bude objavilo javni poziv, jer će kroz ovaj projekat istinski doprineti poboljšanju uslova života u svojim sredinama i kreiranju usluga koje u potpunosti odgovaraju potrebama građana i privrede, što je, sa njihovog aspekta, najvažnija oblast reforme javne uprave.

Na događaju su se obratili i stalni zamenik ambasadorke Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Karsten Majer Vifhauzen i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

Sporazum, kojim je obezbeđena podrška za formiranje jedinstvenih upravnih mesta kroz povezivanje postupaka, potpisali su predstavnici gradova Kragujevac, Leskovac, Požarevac, Užice i opština Bački Petrovac, Bečej, Vrbas, Lajkovac, Medveđa, Plandište i Rača. 

Izvor: Vebsajt Vlade, 23.11.2022.
Naslov: Redakcija