Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INDEKS ZAŠTITE IMOVINSKIH PRAVA: Srbija se nalazi na 95. mestu od 129 rangiranih država


Srbija se nalazi na 95. mestu od 129 rangiranih država na lestvici Indeksa zaštite imovinskih prava i na začelju je evropskih država, prenosi Libek.

Na tom indeksu Srbija je zabeležila 4,82 od maksimalnih 10 poena, što je iznos gotovo identičan prošlogodišnjem, a najlošije su ocenjeni nezavisnost pravosuđa, prisustvo korupcije i piraterije.

Od devet varijabli koje su služile za rangiranje, relativno dobro stanje zabeleženo je samo u oblastima registracije vlasništva nad nekretninama i političkoj stabilnosti.

U svim ostalim oblastima Srbija beleži značajno niže vrednosti, a posebno u oblastima nezavisnosti pravosuđa, visine korupcije, dostupnosti kredita i pirateriji brendova, navodi se u saopštenju.

Posebno zabrinjava to što tokom protekle tri godine praktično nije bilo pomaka u vrednostima ovog indeksa, što je posledica izostanka reformi koje bi popravile stanje, prvenstveno u oblasti vladavine prava.

U saopštenju se navodi da su 10 najbolje rangiranih zemalja Finska, Švajcarska, Singapur, Novi Zeland, Japan, Australija, Holandija, Norveška, Luksemburg i Danska.

Od drugih velikih ekonomija, SAD se nalaze na 13, Kanada na 14, Nemačka na 16, Velika Britanija na 18, Kina na 49. i Rusija na 88. mestu.

Na začelju liste nalaze se Angola, Bangladeš, Venecuela, Jemen i Haiti.

Indeks zaštite imovinskih prava na međunarodnom nivou od 2007. poredi stepen zaštite imovinskih prava među zemljama.

Indeks objavljuje "Properti rajts alijans" iz SAD, sa grupom međunarodnih partnera, a predstavnik za Srbiju je Libertarijanski klub Libek.

Izvor: Vebsajt Danas, 25.11.2020.
Naslov: Redakcija