Zastava Bosne i Hercegovine

OKRUGLI STO NA TEMU UVOĐENJA KAZNE DOŽIVOTNOG ZATVORA U KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO REPUBLIKE SRBIJE BIĆE ODRŽAN 30.11.2018. GODINE


Fondacija "Tijane Jurić " u saradnji sa Udruženjem sudija i tužilaca dana 30.11.2018 godine u 15 časova u Beogradu u hotelu " ZIRA" organizuje okrugli sto na temu uvođenja kazne doživotnog zatvora u krivično zakonodavstvo Republike Srbije.

Tema doživotnog lišenja slobode kao jedne od zakonom predviđenih kazni koju bi mogli izricati sudovi se u minulom periodu nametnula kao eventualan odgovor na monstruozne zločine koji su uznemirili naše društvo, gde se UST kroz svoj programski savet aktivno uključio u ovu problematiku kako bi svojim znanjem doprineo stručnoj raspravi sa ciljem zajedničkog iznalažnja najboljeg i najprihvatljivije zakonskog rešenja, pri čemu je tu najosetljivije pitanje mogućnosti uslovnog otpusta osuđenih lica na doživotni zatvor.

Na skupu su svoje učešće potvrdili predstavnik Ministarstva pravde, zatim Trešnjev Aleksandar - Sudija Višeg suda u Beogradu koji je izrekao prvu presudu u trajanju od 40 godina zatvora okrivljenom Mališi Jevtoviću u slučaju ubistva i silovanja trogodišnjeg deteta Katarine Janković, potom Mirjana Jakovljević - Član upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca i Zamenica Višeg javnog tužioca u Beogradu koja će govoriti o slučaju okrivljenog Jevtović Mališe, te Ivan Bogdanović - Predsednik Višeg suda u Zaječaru i predsednik Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda Zaječaru koji je osudio okrivljenog Čedomira Đurića (67) na 40 godina zatvora zbog krivičnog dela Teškog ubistva 18 - godišnje Dragane Ćirić. Takođe, osudio je okrivljenog Vladicu Rajkovića na 40 godina zatvora zbog krivičnog dela Teškog ubistva i krivičnog dela Silovanja Anđeline Stefanović (3).

Isto tako, svoj doprinos stručnoj raspravi daće Jasmina Paunović - Zamenica Višeg javnog tužioca u Beogradu koja će govoriti o slučaju okrivljenog Darka Kostića koji je osuđen na 40 godina zatvora pred Višim sudom u Beogradu zbog krivičnog dela Silovanja i krivičnog dela Teškog ubistva deteta Ivane Podraščić, kao i profesor doktor Dag Kolarević sa Kriminalističko policijske akademije koji će govoriti o psihološkim osobinama izvršilaca najtežih krivičnih dela, te inspektor Siniša Tomić koji radi kao inspektor u Upravi kriminalističke policije, Policijske uprave grada Beograda, Trećem odeljenju na rasvetljavanju krvnih i seksualnih delikata govoriće o radu na otkrivanju ubistava Katarine Janković i Ivane Podraščić. Advokat Veljko Delibašić govoriće o sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava u pogledu izricanja doživotnog zatvora, te mogućnosti uslovnog otpusta. Advokat Olgica Batić govoriće o svom parlamentarnom iskustvu prilikom donošenja zakona koji uređuju krivično pravnu materiju. Predrag Milovanović - Član upravnog odbora Udruženja sudija i tužilaca i Zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu će dati osvrt na Marijin zakon i krivična dela Nedozvoljene polne radnje iz čl. 182 Krivičnog zakonika RS. Advokat Maja Atanasković - pravni zastupnik fondacije "Tijane Jurić" će govoriti o predlogu izmena i dopuna KZ u delu koji se odnosi na doživotni zatvor.

Izvor: Redakcija, 29.11.2018.