Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT USVOJIO REZOLUCIJU O SRBIJI


Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Briselu rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U usvojenoj rezoluciji "pozdravlja se postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju".

Takođe se ističe "izvestan napredak" u reformi pravosuđa i traži da srpske vlasti pospeše reforme vladavine prava, a posebno da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da "svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obe strane", i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Izvor: Vebsajt Novosti, 29.11.2018.