Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O NAKNADAMA: Novim zakonskim rešenjem mora da bude definisan način obračuna naknade, kao i da bude definisana formula njenog prilagođavanja. Usvajanje ovog zakona u Narodnoj skupštini RS očekuje se tokom 2017. godine


Ministarstvo finansija se bavi parafiskalnim nametima i već radi na Zakonu o naknadama kojim želi da uvede red i transparentnost, a kako je najavio ministar finansija Dušan Vujović, on bi mogao da bude usvojen 2017. godine.

"Želimo da uvedemo red i transparentnost, da postoji javno objavljena matrica tih naknada na nivou Republike, kao i njihova zakonska osnova, iz kog zakona potiču - negde su to zakoni iz oblasti ekologije, negde zakoni o prirodnim resursima, a negde lokalni", rekao je Vujović.

Novim zakonskim rešenjem mora da bude definisan način obračuna te naknade, kao i da bude definisana formula njenog prilagođavanja.

Prema njegovim rečima, problem u toj oblasti potiče od toga što investitori ili strane i domaće firme ne znaju tačno o kojim se naknadama radi, i da se iznenade kada im stigne da izmire te obaveze u kratkim rokovima.

Drugi uzrok problema je što ne znaju kakva će biti indeksacija, pa ne mogu da planiraju, a treće je, kako je primetio Vujović, elemenat haotičnosti u svemu tome, odnosno da li u zavisnosti od definicije delatnosti firme podležu određenim naknadama ili ne.

"Ono što nas usporava u ovom poslu, to je kompleksnost tog sistema, potreba da se čitav niz zakona, takozvani lex specialis, podrede jednom opštem zakonu", rekao je Vujović.

Ministar je istakao da "moramo da prevladamo ono što je samovolja opština, koje ponekad iz nužde posegnu za tim instrumentima (naknade) da bi zatvorili rupu u svom budžetu, ne razmišljajući o dugoročnijim posledicama po investitore i možda njihov odlazak iz neke opštine ako moraju suviše da plate firmarinu i slične naknade".

Vujović je ukazao da je najvažnije u ovom procesu da svi učesnici - investitori i lokalne vlasti koje imaju svoje lokalne budžete i svoje motivacije - pristanu na dijalog koji će dovesti do dobrog rešenja.

"Mi imamo prvi Nacrt tog zakona već spreman i vrlo skoro možemo da izađemo sa njim. Realno je da u toku 2017. godine završimo konsultacije, donesemo zakon i ostavimo dovoljno vremena da se to primeni, tako da bismo u budžetu za 2018. godinu to već imali kao sastavni deo svih zakona", poručio je ministar finansija.

Takse, kao drugi vid parafiskalnih nameta, će se, prema njegovim rečima, reformisati u skladu sa onim što je definisano u Zakonu o taksama.

"Takse smo već promenili u zakonima koje smo menjali prošle godine i prešli smo na takozvani troškovnik o taksi, gde se tačno određuje šta se plaća i zašto se plaća. Ideja je da se kod administrativnih i drugih taksi plaća nešto što je otprilike ravno trošku države da pruži tu vrstu usluge", rekao je Vujović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 28.11.2016
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija