Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Predsednik RS uputio Vladi RS predlog za dopunu Zakona, kako bi 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, postao državni praznik


Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputio je Vladi Republike Srbije predlog dopune Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011) kako bi 25. novembar, Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, postao državni praznik.

U predlogu dopune Zakona, predsednik smatra da je 25. novembar 1918. godine kada je u Novom Sadu održana Velika narodna skupština od identitetske važnosti za Srbiju i da odluke te skupštine i danas živimo.

Kako navodi predsednik, taj događaj je od izuzetnog istorijskog značaja za celu našu zemlju.

On je dodao da veruje da taj predlog artikuliše želje ne samo stručne javnosti već svih građana Srbije i da će doprineti daljem jačanju skladnog suživota različitih nacija i kultura u našoj severnoj pokrajini.

"Biće to i snažna poruka demokratskoj javnosti u svetu i povod da se više sazna i uči o ovom danu, koji je ipak bio zanemaren u sveukupnom povesnom slovu naše zemlje naročito izvan Vojvodine", rekao je predsednik.

On je dodao da očekuje od Vlade da podrži taj predlog i da jubilej - 100 godina od prisajedinjenja 2018. godine dočekamo i slavimo kao državni praznik u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Predsednika i Tanjug, 28.11.2016
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija