Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Rok za popisivanje nelegalno izgrađenih objekata po Zakonu istekao je 27. novembra 2016. godine, a da nijedna lokalna samouprava popis nije završila. Od milion i po evidentirano je 360.000, a ozakonjeno 37.000 objekata. Iz Ministarstva građevine najavljuju da će uskoro početi rušenje objekata koji neće biti legalizovani


Rok za popisivanje nelegalno izgrađenih objekata po novom Zakonu o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015) istekao je 27. novembra 2016. godine, a da nijedna lokalna samouprava popis nije završila. Evidentirano je samo 360.000 objekata, mada se procenjuje da ih ima oko milion i po. Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je ozakonjeno 37.000 objekata, precizirajući da su lokalne samouprave Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakonom zadužene da se bave nelegalnom gradnjom i ruše objekte koji su izgrađeni na takav način.

Ministarka je navela da tačan broj nelegalno izgrađenih objekata nije poznat, ali da je država Zakon usvojila prošle godine, a da prioritet pri ozakonjenju imaju porodične kuće.

"Ima pet ili šest lokalnih samouprava koje su potpuno završile popis, a ostale su pola-pola, mi ćemo im pomoći. Pustili smo da se popis završi a sada će Ministarstvo pomoći što se tiče kapaciteta, daće kvote koji broj objekata mora da bude ozakonjen, sa prioritetom na porodične kuće", kaže Mihajlovićeva.

Jedan od gradova u kojem ima mnogo nelegalnih objekata i gde se, takođe, sporo popisivalo, jeste i Niš, treći grad po veličini u Srbiji.

Na pitanje kada će se poboljšati kvalitet satelitskog snimka i kada će Nišlije imati bolji uvid u projektno-tehničku dokumentaciju, Mihajlovićeva je rekla da oni prvo treba da završe popis nelegalnih objekata.

"Nema potrebe da zaposleni brinu o kvalitetu satelitskog snimka, nema problema. Dobiće jasne kvote koliko treba da se ozakoni, imaju mogućnost dodatnog zaposlenja ljudi sa biroa, koji su završili fakultete, pošto je ovo veliki posao koji treba da se završi", rekla je Mihajlovićeva.

Dodaje da je svim građanima obezbeđeno izdavanje dozvole.

"Nema potrebe da gradite nelegalno, svi će imati rešenje za rušenje. Očekujemo u narednom periodu da dobijemo spiskove i da počnemo, kao što se sad vrši kontrola ozakonjenja biće i rušenja", dodaje Mihajlovićeva.

Kaže da će uvek postojati oni koji će pokušati da izigraju zakon.

"Zakon se izigrava i zato je inspekcija tu da zatvara gradilišta. Suština je da se omogući građanima da dobiju papir da su vlasnici svojih objekata. Lokalna samouprava je zadužena da ruši nelegalno izgrađene objekte. Ako lokalna samouprava ne može neki posao da uradi, onda se Ministarstvo pomaže", objašnjava Mihajlovićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 29.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija