Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RAČUNOVODSTVU: Pravna lica i preduzetnici finansijske izveštaje za 2015. godinu, uključujući i izveštaje za statističke i druge potrebe, od 1. januara 2016. godine, predaju Agenciji za privredne registre isključivo u elektronskoj formi. U tom smislu potreno je pribaviti elektronski kvalifikovani potpis


Zakonom o računovodstvu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2013), čija je primena u nadležnosti Ministarstva finansija, predviđena je obaveza da preduzeća u Srbiji finansijske izveštaje za 2015. godinu, uključujući i izveštaje za statističke i druge potrebe, od 1. januara 2016. godine, predaju Agenciji za privredne registre isključivo u elektronskoj formi.

Ministarstvo finansija uputilo je poziv svim zakonskim zastupnicima velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća u Srbiji kao i preduzetnicima da na vreme pribave elektronski kvalifikovani potpis, kako bi na vreme izmirili ovu zakonsku obavezu.

Kvalifikovani elektronski potpis može se pribaviti kod ovlašćenih sertifikacionih tela koja obavljaju usluge izdavanja elektronskih sertifikata u Republici Srbiji.

Spisak ovlašćenih izdavalaca se nalazi u Registru sertifikacionih tela koji se vodi kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 27.11.2015.
Naslov: Redakcija