Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 27. novembra 2015. godine održana sednica Odbora za evropske integracije - Razmotren i prihvaćen Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima


48. sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici održanoj 27. novembra 2015. godine, članovi Odbora za evropske integracije razmotrili su Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, u načelu.

Predlog zakona obrazložio je, ispred Ministarstva rudarstva i energetike, Siniša Tanacković, pomoćnik ministra zadužen za Sektor za geologiju i rudarstvo koji je naveo da se ovim Predlogom zakona reguliše delatnost rudarstva i geologije, uz očuvanje geoloških resursa. Predlogom zakona se definišu strateške mineralne sirovine, uvodi čuvanje overenih rezervi i reguliše pitanje davanja dozvola za geološka istraživanja od strane lokalnih samouprava.

Ispoštovani su svi evropski standardi pri izradi Predloga zakona, kao i sve tri direktive EU, u skladu sa kojima će se izrađivati podzakonska akta. Pre svega to su direktive koje se odnose na geološka istraživanja i eksploataciju, skladištenje ugljen-dioksida i upravljanje rudarskim otpadom. Takođe, dobijena su sredstva iz IPA fondova za izradu katastra rudarskog otpada, kao i za projekat registracije rudarskog otpada na teritoriji AP Vojvodine, istakao je Tanacković.

U raspravi koja je usledila članove Odbora zanimale su odredbe Predloga zakona koje se odnose na štrajk, direktivu EU koja se odnosi na otpad, posebno na naftnu isplaku, razliku u nadležnostima koje, po postojećem Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011) i po ovom Predlogu zakona, ima Geološki institut. Takođe, zanimali su se i za lokalne samouprave koje nisu davale dozvole za geološka istraživanja na svojoj teritoriji, strateške mineralne sirovine i kriterijume za povećanje eksploatacionog polja.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su većinom glasova Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, u načelu.

Izvor: Press služba Skupština Srbije, 27.11.2015.
Naslov: Redakcija