Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MEĐUVLADINA KONFERENCIJA SRBIJE I EU 14. DECEMBRA 2015. GODINE: Otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja 32 i 35


Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz nemačkog parlamenta.

Kako se navodi, tome je prethodilo intenzivno savetovanje o najnovijim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije. Povodom odluke Bundestaga, da da zeleno svetlo za otvaranje dva pregovaračka poglavlja stižu brojna reagovanja.

Predsednik Odbora za evropska pitanja, Ginter Krihbaum, zaključio je da izveštaj Evropske komisije o Srbiji raduje, zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

Ginter Krihbaum je posle sednice Odbora kancelarki Nemačke Angeli Merkel u pismu saopštio da Odbor za evropska pitanja preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru 2015. godine.

Krihbaum je istakao da je za Bundestag bilo veoma važno to što je sporazumom od 25. avgusta 2015. godine konačno načinjen iskorak u odnosima Beograda i Prištine, kao i da bi bez tog sporazuma, otvaranje poglavlja za Bundestag bilo nezamislivo.

On je rekao da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga svestan da je otvaranje pregovora za Srbiju od velikog značaja i dodao da je odluka nemačkog parlamenta jasan signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup Srbije ispravan.

"Srbiji je mesto u Evropi. Mi očekujemo da Srbija nastavi da korača ovim putem. Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije, tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", zaključio je Krihbaum.

Zeleno svetlo iz Bundestaga za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom potvrdile su poverenje koje je Srbija polagala u vodeću zemlju Evropske unije.

Međuvladina konferencija Srbije i Evropske unije na kojoj će biti otvorena prva pregovaračka poglavlja trebalo bi da se održi 14. decembra 2015. godine, kada bi trebalo da budu otvorena poglavlja 32 – finansijska kontrola i 35 - odnosi sa Prištinom.

Izvor: Vebsajt RTS, Bojana Mlađenović, 27.11 2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija