Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VOJNI PENZIONERI I NJIHOVI NASLEDNICI DO 10. DECEMBRA 2015. GODINE TREBA DA SE IZJASNE DA LI PRIHVATAJU JEDNOKRATNU ISPLATU DUGA NASTALOG ZBOG PROPUSTA U USKLAĐIVANJU VOJNIH PENZIJA ILI ĆE TAJ DUG UZ ZATEZNE KAMATE TRAŽITI SUDSKIM PUTEM: Ukoliko se opredele da dug dobiju jednokratno u januaru 2016. godine, ugovor o vansudskom poravnanju moraće da potpišu oni koji su pokrenuli sudski spor ali i oni koji to nisu. Na taj način Fond PIO se štiti od mogućnosti da neko od penzionera ili njihovih naslednika posle isplate duga, preko suda zatraži i isplatu kamata


Oko 57 hiljada vojnih penzionera i njihovih naslednika, do 10. decembra 2015. godine treba da odluči hoće li prihvatiti jednokratnu isplatu duga nastalog zbog propusta u usklađivanju vojnih penzija u proteklih osam godina ili će taj dug uz zatezne kamate tražiti sudskim putem. Prema prvim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, trećina penzionera već je podnela zahtev za vansudsko poravnanje.

Glavni razlog za neodustajanje od suda su troškovi i za advokate. Međutim, izgleda da se i njima žuri.

"Svakom klijentu koji me je pitao ja sam predložio da to uradi, da ne čeka sudski spor i posle spora izvršenje", kaže advokat Mladen Obradović.

Za podnošenje zahteva Fondu dovoljno je povlačenje tužbe, a za naslednike i da je ostavinska rasprava završena ili bar započeta.

"Do sada je samo za grad Beograd podneto 6.600 zahteva, a potpisano je već 3.600 sudskih poravnanja. Sva sudska poravnanja zakazujemo na šalterima, otvorili smo i nove šaltere", kaže direktor filijale Beograd Fonda PIO, Ivan Todorović.

Država nudi isplatu glavnice duga uvećanu za troškove života u proteklom periodu, u proseku 304.000 dinara.

U svakom slučaju, ako žele da dug dobiju jednokratno u januaru 2016. godine, ugovor o vansudskom poravnanju moraće da potpišu oni koji su pokrenuli sudski spor ali i oni koji to nisu. Na taj način Fond se štiti od mogućnosti da neko od penzionera ili njihovih naslednika posle isplate duga, preko suda zatraži i isplatu kamata.

Kamate su veće od osnovnog duga, ali se prvi put nudi jednokratna isplata. U slučaju dugova nastalih devedesetih godina, "malog","velikog" i duga poljoprivrednim penzionerima, njihovo vraćanje u ratama trajalo je nekoliko godina.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 27.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija