Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Ukida se vađenje papirnih dokumenata kao što su izvodi iz matične knjige rođenih ili venčanih, jer država neće moći da traži podatke koje već poseduje. Javne institucije neće moći različito da tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će građanin moći da se žali sudu ako je prema njemu postupano drugačije nego prema nekom drugom


Zahvaljujući Nacrtu zakona o opštem upravnom postupku, prosečna porodica će na vađenju dokumenata godišnje moći da uštedi i do 100 evra.

Nacrt zakona koji bi ovih dana trebalo da usvoji Vlada Republike Srbije, a do kraja 2015. godine i Narodna skupština, praktično će poslati u istoriju vađenje papirnih dokumenata kao što su izvodi iz matične knjige rođenih ili venčanih, i tako građanima sačuvati i vreme i živce.

Građani, naime, više neće morati da popunjavaju formulare i plaćaju takse, da odlaze na desetine šaltera da bi dobili papire za novu ličnu kartu ili pasoš, jer država neće moći da traži podatke koje već poseduje.

To znači da građani više neće morati da dostavljaju izvode različitim institucijama, jer će državni organi morati da ih razmenjuju međusobno.

Javne institucije takođe neće moći da različito tumače iste zakone, kao i da donose različite odluke u istim situacijama, pa će građanin moći da se žali sudu ako je prema njemu postupano drugačije nego prema nekom drugom.

Olakšice koje je predvidelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu olakšaće život svima koji uzimaju ili menjaju dokumente poput lične karte, pasoša, vozačke dozvole, upisuju novorođenče u evidenciju ili dete u vrtić...

Zahvaljujući novim propisima koji bi na snagu trebalo da stupe početkom 2016. godine, jedno četvoročlano domaćinstvo moglo da uštedi nekoliko hiljada dinara godišnje.

Recimo, porodica koja izvadi po jednu ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu, prijavi rođenje jednog deteta, a drugo dete upiše u vrtić, može da uštedi 10.700 dinara.

Novim propisima će biti umanjeni troškovi vađenja pasoša za 3.000 dinara. Građani više neće plaćati troškove poput izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, koji sada koštaju po 400 dinara.

Besplatno će biti i uverenje o državljanstvu, koje sada košta 700 dinara.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave čak su izračunali i koliko će građani uštedeti na vremenu, a analiza pokazuje da će zbog manjeg čekanja u redovima ušteđeno vreme za promenu lične karte koštati 1.424,5 dinara, koliko se u proseku plaća sedam sati rada.

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu da je realizacija budućeg zakona obiman i ozbiljan posao koji se odnosi na nekoliko stotina hiljada ljudi koji će morati da ga primenjuju, ali i na nekoliko miliona građana i privrednika koji će osetiti njegove blagodeti.

- Reč je o zakonu koji na najsveobuhvatniji način definiše odnos države prema njenim građanima. Skoro da nema procedure u kojoj građanin ostvaruje neko pravo bez primene nekih odredbi ovog zakona - kažu u Ministarstvu.

Izvor: Vebsajt Blic, Suzana Lakić, 26.11.2015.
Naslov: Redakcija