Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA I O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja, uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina


Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023) i Zakon o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023).

Donošenje ovih zakona je važan korak ka daljem unapređivanju medijske scene u Srbiji, kao i daljoj implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji za period 2020–2025. godine ("Sl. glasnik RS", br. 11/2020).

Ministarstvo je još jednom iskazalo zahvalnost svima koji su učestvovali u izradi ova dva zakona – medijskim i novinarskim udruženjima: NUNS-u, UNS-u, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, Asocijaciji medija, Asocijaciji onlajn medija, ANEM-u, udruženjima RAB Srbija, SINOS i Lokal pres, kao i međunarodnim partnerima – Delegaciji EU u Srbiji, Misiji OEBS-a u Srbiji, Ambasadi Kraljevine Norveške i Fondaciji Konrad Adenauer.

Ministarstvo će nastaviti da održava dijalog između sindikata, medija i medijskih i novinarskih udruženja radi što bolje implementacije Medijske strategije u Srbiji.

Zakonom o javnom informisanju i medijima potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja, kao i bliže uređen rad izdavača medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina.

Predviđeno je i uspostavljanje Jedinstvenog informacionog sistema za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata u oblasti javnog informisanja, što će uticati na transparentnost ovog procesa.

Pored postojećeg Registra medija, ustanovljava se i Evidencija proizvođača medijskih sadržaja. Takođe, u zakonu je po prvi put definisano i samoregulatorno telo Savet za štampu.

Takođe, Zakonom o javnom informisanju i medijima pruža se i radnopravna zaštita novinarima, u skladu sa propisima iz oblasti radnog prava, a kojom se pojačava osnov za zaštitu profesionalnog novinarskog integriteta od zloupotreba zakona i šikaniranja, u cilju sprečavanja slobode javnog informisanja.

Zakon o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz Poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM), a time i boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija.

Ojačana je organizaciona, funkcionalna i finansijska nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije, njegova unapređena profesionalnost, kao i odgovornost prema javnosti.

Uspostavljeni su novi organi: Savet – organ odlučivanja i direktor – organ zastupanja, kao i određeni jasni kriterijumi za izbor članova Saveta, koji su dosta pooštreni u odnosu na pređašnji zakon, dodaje se u saopštenju.


Izvor: Vebsajt Vlade, 26.10.2023.
Naslov: Redakcija