Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O MEMORIJALNOM CENTRU "STARO SAJMIŠTE": Osniva se Memorijalni centar "Staro Sajmište", kao ustanova kulture na republičkom nivou, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na prostoru nekadašnjeg sajmišta u Beogradu, stradalih u Jevrejskom logoru Zemun i Prihvatnom logoru Zemun. Tako će u sklopu jedne ustanove funkcionisati dva muzeja


Jedini nekadašnji koncentracioni logor, koji ni na koji način nije obeležen kao takav, uskoro će postati memorijalni centar. Staro Sajmište u Beogradu biće centar sa dva muzeja, a usvajanje zakona je prvi korak u rešavanju svih problema koji okupiraju ovaj prostor.

Pre skupštinske procedure, Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" je na javnoj raspravi, jedna takva održana je u Subotici, čiji članovi jevrejske zajednice su zadovoljni predloženim rešenjem.

Predloženim zakonskim rešenjem osniva se Memorijalni centar "Staro Sajmište", kao ustanova kulture na republičkom nivou, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na prostoru nekadašnjeg sajmišta u Beogradu, stradalih u Jevrejskom logoru Zemun i Prihvatnom logoru Zemun. Tako će u sklopu jedne ustanove funkcionisati dva muzeja. Usvajanje zakona prvi je korak kako bi ovaj prostor zaista posao memorijalni centar.

"Nakon usvajanja zakona paralelno se ide i sa načinom da se iznađu sredstva budžetske linije, na ovaj ili onaj način, u skladu sa zakonom, da paralelno učinimo muzej vidljivim i da se uđe u tu prvu kulu i dalje da ulazimo u prostor, otvorimo prostor za eksproprijaciju i sve one radnje da rešimo nagomilane imovinsko-pravne probleme vezane za taj kompleks", ukazala je VD sekretara Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić.

Subotički Jevreji zadovoljni su predloženim zakonskim rešenjem za očuvanje sećanja na stradale između 17 i 20 hiljada ljudi.

"Strašno je to što nemamo nikakav dostojanstven beleg u vezi toga, ne samo za jevrejske žrtve. Žrtve ne znaju za nacionalnost, ne znaju za način na koji su ubijeni. Mi treba da se sećamo toga. To je najvažnije u priči", rekao je jedan od učesnika u javnoj raspravi Robert Sabadoš.

Rasprava u Subotici je jedna od tri planirane.

Prethodna je održana u Šumaricama u Kragujevcu, a naredna će biti u Arhivu Jugoslavije u Beogradu 30. oktobra 2019. godine, u 12 časova u Arhivu Jugoslavije.

Izvor: Vebsajt RTV, Boris Šuman, 25.10.2019.
Naslov: Redakcija