Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKE OLAKŠICE ZA INVESTICIJE U INOVACIJE, ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ NAJAVLJENE OD JANUARA MESECA 2019. GODINE: Od 1. janura 2019. godine biće omogućena elektronska provera i uvid u porez na imovinu, kao i mogućnost elektronskog plaćanja, bez obzira na to da li je nekretnina u Beogradu, Vrnjačkoj Banji ili Kuršumliji


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je da će od januara iduće godine biti uvedene poreske olakšice za investicije u inovacije, istraživanje i razvoj, kao i da je namera Vlade da se pitanje borbe protiv korupcije, koje nikada nije bilo institucionalno rešeno, reši sistematski.

Brnabić je novinarima, nakon otvaranja konferencije DLD u Narodnom muzeju u Beogradu, rekla da Ministarstvo finansija priprema te olakšice i da očekuje da one budu uskoro predstavljene.

Od januara ćemo imati odbitak na porez na dobit, ukoliko preduzeće ulaže u istraživanje i razvoj u Srbiji, ili na inovativni proizvod proizveden u Srbiji, istakla je premijerka.

Ona je najavila da će biti još sličnih mera i objasnila da će poreskih olakšica biti za sve što je povezano s intelektualnom svojinom.

Kada je reč o Izveštaju Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) Saveta Evrope o našoj zemlji, Brnabić je naglasila da Srbija na kritike iz tog dokumenta ne gleda negativno jer su zaslužene.

Premijerka je naglasila da je to jedna velika tema u Srbiji na kojoj mora još mnogo da se radi, pri čemu je izrazila uverenje da će Srbija stići da u sredu dostavi GRECO-u reviziju izveštaja.

Ona je podsetila na to da je nakon negativnog izveštaja u maju ove godine, u kojem je ocenjeno da je od 13 preporuka koje je dobila, naša zemlja sedam ispunila delimično, a šest nije uopšte, oformljeno Koordinaciono telo u okviru Vlade Srbije koje je radilo na tim preporukama.

Mislim da je u poslednjih šest meseci puno urađeno, ali u ovom sektoru ima još mnogo da se radi, poručila je premijerka i dodala da pitanje borbe protiv korupcije nikada nije ni bilo institucionalno rešeno, a da je namera da se to reši sistematski.

Brnabić je poručila da će Srbija nastaviti da sarađuje sa GRECO, pri čemu je na primeru nacrta zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ilustrovala koliko je Vladi Srbije važan izveštaj tog tela.

Ona je ukazala na to da je završen nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i dodala da je zatraženo da, bez obzira na to kakvi su komentari Evropske komisije, GRECO da svoje komenatre na taj dokument, jer Srbija neće usvajati taj zakon, ako GRECO ne kaže da je on u skladu sa svim pravilima.

Brnabić je najavila i dalji razvoj elektronskih servisa, i precizirala da će građani od 1. janura 2019. godine moći elektronski da provere i imaju uvid u svoj porez na imovinu, kao i da ga elektronski plate, bez obzira na to da li je nekretnina u Beogradu, Vrnjačkoj Banji ili Kuršumliji.

Ona je naglasila da su takvi elektronski servisi nešto čega će polako biti sve više i dodala da je to veoma važno jer je to način da se rad javne uprave, ne samo Vlade, učini transparentnim, efikasnim, kao i da se bori protiv korupcije.

Premijerka je navela da je završen registar matičnih knjiga, da će do kraja godine biti završen prenos činjenica o državljanstvu u elektronski oblik, da se radi i na registru građana, kao i da se završava registar adresa.

Prema njenim rečima, više od 50 odsto građana Srbije nije imalo validnu adresu ili su živeli u ulicama u kojima ne postoji naziv, posebno u ruralnim sredinama gde postoji samo naziv sela, i u kućama bez brojeva, takozvanim bb.

Republički geodetski zavod (RGZ) završio je izradu elebarata za sve lokalne samouprave u Srbiji. Približno 30 lokalnih samouprava je preuzelo te eleborate, imenovalo ulice, sada RGZ daje kućne brojeve. To treba da završimo do sredine sledeće godine, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je za uvođenje elektronskih servisa bilo potrebno doneti zakone o e-Upravi, o elektronskom biznisu, a sada i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji je, ističe, izuzetno važan za e-Upravu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 29.10.2018.
Naslov: Redakcija