Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda se izdaje zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu


Nevakcinisana deca mogu da idu u vrtić, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Dom zdravlja beogradske opštine Stari grad istakao je obaveštenje da nevakcinisana deca neće moći da dobiju potvrdu za kolektiv, odnosno da su zdrava.

Vesna Janjušević, direktorka Doma zdravlja "Stari grad", izjavila je da su posle informacija da je na njihovoj teritoriji veoma mali broj dece vakcinisan MMR cepivom protiv malih boginja, rubeola i zauški odlučili da u avgustu istaknu obaveštenje o obaveznoj vakcinaciji. Ona je rekla da Gradski zavod za javno zdravlje svim domovima zdravlja šalje dopise da se radi na povećanju broja vakcinisane dece, ali da mnogi od njih nisu istakli nikakva obaveštenja.

Posle toga, reagovalo je Ministarstvo zdravlja, koje je objasnilo da je za nevakcinisanu decu potrebno da stoji napomena da nisu primili vakcinu. Kako kažu iz Ministarstva, vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.

- Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontraindikacije ne mogu primiti vakcinu. Cilj je da se u datim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne. Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti i opasnosti epidemije, za šta za sada ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati - rekli su u Ministarstvu.

Inače, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) propisuje da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Kako se navodi u istom Zakonu, imunizacija je obavezna za: lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Izvor: Vebsajt Kurir, 28.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija