Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o elektronskim komunikacijama i o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima


Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici održanoj 26. oktobra 2017. godine utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim je omogućeno uspostavljanje postojanijeg i delotvornijeg sistema bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i veća zaštita ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju.

 Iako je načinjen značajan pomak u pogledu povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja, rizik stradanja u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je višestruko veći u odnosu na države sa razvijenim i stabilnim nivoom bezbednosti saobraćaja.

Takođe, Predlogom zakona omogućena je izgradnja i promena svesti, stavova, znanja i veština svih učesnika u saobraćaju putem adekvatnog obrazovanja, vaspitanja i informisanja.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, koji će omogućiti uspešno uključivanje Srbije u jedinstveno evropsko digitalno tržište.

Cilj zakona jeste da Vlada, privredni subjekti i organizacije zajedno rade na razvoju regulatornog okvira koji stimuliše rast i stvara zajedničke vrednosti i prilike za digitalnu budućnost.

Zakon bi trebalo da obezbedi veću zaštitu krajnjih korisnika elektronskih komunikacionih usluga i da unapredi uslove poslovanja operatera elektronskih komunikacija u Republici Srbiji. Takođe, ovim zakonom Srbija usklađuje svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU u oblasti elektronskih komunikacija.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o osnivanju Transportne zajednice u oblasti drumskog, železničkog, vodnog i pomorskog saobraćaja, čiji je cilj razvoj transportne mreže između EU i strana potpisnica jugoistočne Evrope.

Transportna zajednica imaće važnu ulogu u približavanju politike i standarda Evropske unije u oblasti drumskog saobraćaja svih potpisnica jugoistočne Evrope.

Nakon ratifikacije Ugovora od strane svih potpisnica, predviđeno je da u decembru bude održan i Prvi ministarski sastanak Transportne zajednice.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.10.2017.
Naslov: Redakcija