Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O NACIONALNOM OKVIRU KVALIFIKACIJA: Predviđeno je definisanje svih srednjoškolskih profila, kao i zvanja stečenih na akreditovanim visokoškolskim ustanovama. Poslodavci će znati koje znanje i veštine nosi određeno zvanje. Po usvajanju zakona, biće formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS


Diplome stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi. Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji (NOKS), koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a već u novembru počeće javna rasprava o Nacrtu zakona o NOKS.

Ovaj važni dokument najavljuje se već deset godina, ali nikada nije završen do kraja. Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da je Nacrt zakona gotovo završen i da će uvesti red u oblast kvalifikacija.

- "Bolonja" je dovela do toga da imamo više od 2.000 kvalifikacija u visokom obrazovanju, a veliki je i broj srednjoškolskih profila. Poslodavci ne znaju kakva znanja nosi koja diploma. To će sada sve biti definisano - kaže prof. Mandić.

Ona objašnjava da će, po usvajanju zakona, biti formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS.

- Rad ovih tela učvrstiće vezu između privrede i obrazovanja. Postoje i zvanja za kojima nema potrebe u praksi, kao i nova zanimanja koja su tražena na tržištu rada ali ih nema u registrima, ali se mi nećemo time baviti. To je posao Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Naš posao je da definišemo sve srednjoškolske profile, kao i zvanja stečena na visokoškolskim ustanovama koje su akreditovane - kaže prof. Mandić.

Svako zvanje biće opisano, dodaje ona, te poslodavci neće imati dilemu o tome šta neko zna da radi kada ga zaposle.

- Za svaku kvalifikaciju biće objašnjeno šta tačno taj neko treba da zna i koje poslove može da radi. To će mnogo pomoći poslodavcima u izboru kandidata - kaže prof. Mandić.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 28.10.2017.
Naslov: Redakcija