Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DUALNOM OBRAZOVANJU: Predviđaju se ugovori poslodavca i škole, ali i poslodavca i učenika koji stiče prava, obaveze i odgovornosti, a ako se toga ne pridržava sledi raskid ugovora. Predlog zakona predviđa da iznos naknade treba da bude najmanje 70 odsto minimalne cene rada, mada poslodavac u skladu sa mogućnostima i zalaganjem učenika može i više da izdvoji


Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predviđaju se ugovori poslodavca i škole, ali i poslodavca i učenika koji stiče prava, obaveze i odgovornosti, a ako se toga ne pridržava sledi raskid ugovora, kaže direktorka Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević.

Srbija se, pokazuju istraživanja, na listi od 137 zemalja po kapacitetu da zadrži kvalitetne kadrove nalazi na 134. mestu. Taj problem, kao i dug put do posla, trebalo bi da bude prevaziđen Zakonom o dualnom obrazovanju, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Direktorka Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević kaže da se dualno obrazovanje trenutno realizuje u 60 škola, koje sarađuju sa 200 kompanija, a 3.000 đaka je u programu.

"Zakon treba da donese odgovornost svih i izvesnost jer se Predlogom zakona tačno navodi uloga poslodavca koji je odgovoran za učenje kroz rad i realizaciju dela plana i programa. Predviđaju se ugovori poslodavca i škole, ali i poslodavca i učenika koji stiče prava, obaveze i odgovornosti, a ako se toga ne pridržava sledi raskid ugovora", objasnila je Kovačevićeva.

Najvažnija novina su, ističe, upravo definisani uslovi – kompanija sa kojom se sarađuje mora da ima instruktore i opremu koja daje mogućnost da se realizuje plan i program.

Kovačevićeva ukazuje da oni koji su trenutno u programu ispunjavaju sve uslove. "Kroz pilot projekte došli smo do zaključaka kako treba kreirati uslove, obezbediti pokriće prevoza, ishrane, osiguranje, naknadu za boravak na radnom mestu", rekla je Kovačevićeva.

Predlog zakona predviđa da iznos naknade treba da bude najmanje 70 odsto minimalne cene rada, mada poslodavac u skladu sa mogućnostima i zalaganjem učenika može i više da izdvoji.

Opozicija kritikuje Predlog zakona jer smatra da se na taj način stvara jeftina radna snaga.

"Ovde je reč o učeniku, nije u pitanju radnik, on ima instruktora, plan i program. Kada dođe u radno okruženje, on ništa ne zna, treba da nauči", rekla je Kovačevićeva i dodala da on ima šansu da uči od najboljih i teoriju primeni u praksi.

Veliki broj poslodavaca je i do sada finansirao naknade, ali i davao stipendije, istakla je Kovačevićeva.

Izvor: Vebsajt RTS, 28.10.2017.
Naslov: Redakcija