Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Predlogom zakona predviđeno je unapređenje poslovanja operatora elektronskih komunikacija, jačanje konkurencije na tržištu, kao i bolja zaštitu prava korisnika elektronskih komunikacionih usluga, naročito u pogledu vansudskog rešavanja sporova, sprečavanja prekomernih računa i usluga roditeljske kontrole


Usvajanjem Predloga zakona o elektronskim komunikacijama, na sednici Vlade Republike Srbije održanoj 26. oktobra 2017. godine, još jednom je potvrđeno evropsko opredeljenje i spremnost da Srbija bude uključena u savremene tehnološke tokove, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Matić je tim povodom istakla da će novim zakonom o elektronskim komunikacijama biti postignuta potpuna usaglašenost sa važećim regulatornim okvirom EU iz 2009. godine, i otklonjeni nedostaci važećeg Zakona o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 60/2013 - odluka US i 62/2014) koji su uočeni kroz njegovu dosadašnju primenu.

Nova rešenja će, kako je objasnila, omogućiti unapređenje poslovanja operatora elektronskih komunikacija, jačanje konkurencije na tržištu, kao i bolju zaštitu prava korisnika elektronskih komunikacionih usluga, naročito u pogledu vansudskog rešavanja sporova, sprečavanja prekomernih računa i usluga roditeljske kontrole.

Ona je izrazila očekivanje da će navedeni efekti doprineti ubrzanom razvoju tržišta elektronskih komunikacija u Srbiji, podsetivši na to da je jedna od najznačajnijih novina uvođenje obaveze mobilnih operatora da vrše registraciju pripejd korisnika.

Na taj način, kako je precizirala, biće omogućeno sprečavanje zloupotrebe elektronskih komunikacija, među kojima su upućivanje zlonamernih poziva i uznemiravanje, lažno uzbunjivanje, različiti oblici prevara, organizovanje terorističkih aktivnosti i drugih oblika teških krivičnih dela.

Matić je naglasila da će zakon omogućiti stvaranje uslova za optimalno i efikasno korišćenje radio-frekvencijskog spektra koji predstavlja značajni državni resurs, kroz uvođenje novih tehnologija u odgovarajuće frekvencijske opsege.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.10.2017.
Naslov: Redakcija