Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Vlada RS uputila Predlog zakona u skupštinsku proceduru, a njegovo usvajanje očekuje se tokom novembra 2017. godine


Predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) povećaće sigurnost i bezbednost vozača, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poručujući da oni koji se pridržavaju propisa ne treba da brinu za kazne.

Stefanović je rekao da je Vlada Republike Srbije 26. oktobra 2017. godine utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i prosledila ga Narodnoj skupštini Republike Srbije, i izneo očekivanje da će taj dokument biti usvojen za nekoliko nedelja.

Izmenama i dopunama želimo da dostignemo evropske standarde, ali pre svega cilj nam je da sačuvamo živote građana Srbije, smanjimo broj stradalih na putevima i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, istakao je ministar.

On je objasnio da su predloženim izmenama i dopunama pooštrene kazne za neke prekršaje koji direktno utiču na bezbednost, na primer vezivanje pojaseva i nošenje kacige za motocikliste, kao i da su smanjene kazne za veći broj prekršaja administrativnog karaktera, poput kazne u slučaju kada je istekla vozačka dozvola.

Prema njegovim rečima, zakon na ozbiljan način povećava sigurnost i bezbednost učesnika u saobraćaju.

 Ono što je najlakše za svakog vozača, jeste da ne plati nijedan dinar za kaznu, za šta samo treba da poštuje saobraćajne propise. Vežete pojas, ne samo da vas ne bi kaznila policija, već da biste sačuvali svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju, poručio je Stefanović.

On je precizirao da je ove godine, u odnosu na prošlu, evidentiran manji broj stradalih u saobraćaju, i dodao da je cilj Ministarstva da uveri građane da poštovanjem propisa brinu o svojoj i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Pored represivnih mera, kako je ukazao, koje prvenstveno imaju za cilj da se od bahatih i nesavesnih vozača zaštite drugi učesnici u saobraćaju, potrebno je i preventivno delovanje.

Izvor: Vebsajt Vlade, 28.10.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija