Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: MUP nije blagovremeno pripremio Nacrt zakona o javnom okupljanju


Zaštitnik građana, Saša Janković, konstatovao je propust u radu Ministarstva unutrašnjih poslova zbog koga Republika Srbija od 23. oktobra 2015. godine nema zakon koji uređuje slobodu okupljanja građana, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Ustavni sud je na sednici održanoj 9. aprila 2015. godine utvrdio da Zakon o okupljanju građana ("Sl. glasnik RS", br. 51/92, 53/93, 67/93 i 48/94, "Sl. list SRJ", br. 21/2001 - odluka SUS i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon) nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav), s tim što je pravno dejstvo te odluke odloženo za šest meseci.

Zakon o okupljanju građana je prestao da važi 23. oktobra 2015. godine, danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u "Sl. glasniku RS", a od odnošenja odluke do njenog objavljivanja, Ministarstvo nije blagovremeno pripremio Nacrt novog zakona i prosledio ga nadležnim organima i javnosti na raspravu, a zatim i usvajanje, navodi se u saopštenju.

Navedenim propustom, kako je naveo Ombudsman, Republika Srbija je dovedena u situaciju da zakonom u ovom trenutku nije uređeno ostvarivanje Ustavom zajemčene slobode građana na okupljanje, a onemogućeno je i ostvarivanje javnog interesa na ograničenje slobode okupljanja kada je to neophodno iz Ustavom propisanih razloga - radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Zaštitnik građana će, u skladu sa Zakonom o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007), svoje mišljenje na Predlog zakona o javnom okupljanju dati Vladi Republike Srbije, odnosno Narodnoj skupštini, kada mu taj Predlog bude dostavljen, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 29.10.2015.