Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSTAVLJENI PLANOVI ZA PREGOVARAČKI PROCES ZA POGLAVLJE 27


Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da je 29. oktobra 2015. godine održan sastanak Pregovaračke grupe 27, na kojem su predstavljeni članovi Pregovaračkog tima zaduženi za životnu sredinu i njihova uloga u radu tima.

Na sastanku je bilo reči i o daljim koracima u predstojećem periodu radi uspešne realizacije pregovaračkog procesa za Poglavlje 27.

Državni sekretar Ministarstva, Stana Božović, podsetila je tom prilikom na to da je Vlada Republike Srbije u septembru usvojila post skrining dokument za Poglavlje 27, odnosno dokument "Status i planovi implementacije i transpozicije pravnog okvira Evropske unije za Poglavlje 27".

Nakon toga, kako je objasnila, ovaj dokument je dostavljen Evropskoj komisiji na dalje razmatranje radi formiranja skrining izveštaja i davanja preporuka na koji način otvoriti Poglavlje 27.

Božović je navela da nas u budućnosti očekuje izrada strategije pregovaranja, odnosno strategije upravljanja pregovaračkim procesom za Poglavlje 27, kao i aktivnosti na izradi i jačanju pregovaračke pozicije.

Prema njenim rečima, u narednom periodu se očekuje i saradnja sa Agencijom za zaštitu životne sredine u pogledu jačanja kapaciteta za isporučivanje neophodnih informacija za pregovarački proces, kao i implementacija strategije komunikacije za Poglavlje 27.

Na sastanku je, u cilju brže razmene informacija i dokumenata, predstavljen izgled veb-stranice Pregovaračke grupe 27.

Putem ovog mehanizma, lakše će se i efikasnije komunicirati i planirati sve buduće aktivnosti na izradi pregovaračke pozicije Srbije, navodi se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 29.10.2015.