Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O REGISTRACIJI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA: Udruženje tehničkih pregleda Srbije traži hitnu intervenciju države kako bi se sprečile manipulacije prilikom registracije vozila


Udruženje tehničkih pregleda Srbije traži hitnu intervenciju države kako bi se sprečile manipulacije prilikom registracije vozila. Sada, iako je to zakonski kažnjivo, veliki broj automobila dobija produženje registracije, a da auto nije ni bio na liniji tehničkog pregleda, gde bi se slikao i prošao test kočenja i izduvnih gasova.

Agencije samo uzmu saobraćajnu dozvolu i novac, i daju nalepnicu, pa je tako više od 30 odsto vozila u saobraćaju tehnički neispravno, ocenjuju stručnjaci.

Snimanje kamerom na tehničkim pregledima obavezno je u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj i ostalim zemljama članicama EU. Svuda postoji zapis da se automobil pojavio na tehničkom pregledu osim kod nas, jer primena donetog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila ("Sl. glasnik RS", br. 69/2010, 101/2010, 53/2011, 22/2012, 121/2012, 42/2014, 108/2014 i 65/2015) čeka novi Zakon o bezbednosti saobraćaja("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US i 55/2014 - dalje: Zakon), a do tada svako može da registruje i neispravan auto.

Pored toga, cena tehničkog pregleda nije jednistvena i svako je na drugi način naplaćuje, a najčešće uz prodaju polise o osiguranju.

Predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije, Trifun Stojanović, rekao je da se do sada dešavalo da vozilo ide od tehničkog pregleda do pregleda i tamo gde ima mogućnosti za manipulaciju i gde je polisa vezana za osiguranje najčešće biva i registrovano.

O emisji izduvnih gasova ne vodi niko računa, jer se starija vozila i ne podvrgavaju ovim testovima. Često vlasnici vade katalizatore i prodaju ih za 50 evra kao sekundarne sirovine, a majstori kažu da će tako automobil bolje vući, imati više snage i manje trošiti.

Sve su to zablude, kažu stručnjaci koji upozoravaju da ćemo skidanjem katalizatora i nekontrolisanjem izduvnih gasova povećati procenat obolelih od raka pluća.

Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić, rekao je da čestice koje se oslobađaju iz motora sagorevanjem dizela mnogo su opasnije za dobijanje raka pluća nego konstantno pušenje.

Prema podacima AMSS, svake godine na besplatnom, ali dobrovoljnom tehničkom pregledu u okviru nedelje bezbednosti otkrije se oko 25 odsto neispravnih vozila. Prema procenama stručnjaka, kada bi se strože primenjivao Zakon, više od 30 odsto vozila bilo bi isključeno iz saobraćaja.

"Najjednostavnije rešenje je da se uvede fotografiasanje time bi se dokazalo da je baš to vozilo bilo na tehničkom pregledu", rekao je Goran Manojlović iz Tehničkog pregleda 10 plus.

Procena stručnjaka je da zbog nelegalnih aktivnosti na tehničkom pregledu država godišnje gubi oko milijardu dinara. Na pregled se sada ne plaća PDV, jer se vodi kao besplatna usluga, a kontrolu niko nije sproveo već godinama.

Izvor: Vebsajt RTS, 29.10.2015.
Naslov: Redakcija