Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI: Venecijanska komisija preporučuje da se pojedina pitanja dodatno obrade


Za žaljenje je što je revizija zakona o referendumu u Srbiji počela tek kada su ustavne reforme postale neodložne, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, saopštio je Savet Evrope.

Izmene osnovnih odredbi ovog zakona trebalo bi primeniti manje od godinu dana posle usvajanja samo ako obezbeđuju usklađenost sa standardima evropskog izbornog nasleđa ili sprovode preporuke međunarodnih organizacija, navodi se u mišljenju.

Izmene treba usvojiti širokim konsenzusom i uzimajući u obzir javne konsultacije sa svim relevantnim akterima, dodaju iz Venecijanske komisije.

Kako se navodi, izmene uključuju nekoliko pozitivnih elemenata, poput ukidanja kvoruma za valjanost referenduma, regulisanje mogućnosti da Narodna skupština zauzme stav o pitanju koje je izneto na referendumu, kao i obavezu pružanja građanima objektivnih informacija o referendumskom pitanju.

U revidiranoj verziji nacrta trebalo bi obraditi još nekoliko pitanja, navodi se u mišljenju, a Venecijanska komisija posebno preporučuje jasno definisanje različitih vrsta referenduma i odredbi koje se na njih primenjuju.

Od privatnih medija ne bi trebalo zahtevati da zadrže neutralnost, već bi bilo dovoljno obezbediti jednake uslove za radio i televizijsko oglašavanje privatnih i javnih medija.

Druge preporuke Venecijanske komisije uključuju ponovno razmatranje ograničenja u pogledu prirode subjekata koji mogu voditi izborne kampanje i finansiranja takvih kampanja, produženje roka između odluke o raspisivanju referenduma i glasanja i ograničavanje diskrecionog korišćenja mogućnosti Narodne skupštine da smanji taj rok, posebno za ustavne referendume.

Preporučuje se i ublažavanje zahteva za prikupljanje potpisa za narodne inicijative, dodaje se u saopštenju SE.

Izvor: Vebsajt N1, Nikola Radišić, 24.09.2021.