Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FISKALIZACIJI: Od 15. oktobra 2021. godine prijava za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije


Poreski obveznici će od 15. oktobra preko internet stranice Poreske uprave moći da se prijavljuju za državne subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije.

Obveznicima će biti uplaćivano po 100 evra po prodajnom mestu i po fiskalnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Iako je bilo predviđeno da prvog januara počne novi model fiskalizacije, odlučeno je da se uvede prelazni period, gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali.

Prelazni period za prelazak na e-fiskalizaciju će trajati od 1. novembra do 30. aprila, rekao je ministar finansija Siniša Mali, dodajući da će privrednici od sredine oktobra moći da se prijavljuju za državne subvencije.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je u junu formiran tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa, a nakon toga objavljen je tehnički vodič za proizvođače fiskalnih uređaja.

"Uspostavljen je sistem za podršku poreskim obveznicima čija funkcija je njihovo uvođenje u novi model i obezbeđena je tehnička podrška kroz uvođenje e-mail adrese: budiefiskalizovan@kurs.rs, zatim, uspostavljen je sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih računa i u ovom momentu imamo preko 150 prijavljenih korisnika.

Od 1. oktobra, posredstvom portala e-porezi, poreski obveznici će moći da prijavljuju lokacije svojih poslovnih objekata za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović podsetio je da ovo nije uobičajena godina, imajući i vidu nabavku komponenti, ali ono što je za pohvalu je da je Ministarstvo finansija već u martu donelo sve podzakonske akte, što znači da je administrativni deo pripremljen.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Vladislav Cvetković je rekao da se ta organizacija već sedam godina zalaže za tu reformu kao i da je ona jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i zajedno sa e-fakturama predstavlja jedan od stubova transparentne ekonomije i fer konkurencije za šta se svi zalažu.

Na internet stranici Poreske uprave biće objavljen i spisak odobrenih modela fiskalnih uređaja za korišćenje na teritoriji Srbije. Korisnici fiskalizacije i obveznici imaće smanjene troškove, novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a neće biti potrebni ni fiskalni moduli.

Izvor: Vebsajt RTV, Eva Tomović, 24.09.2021.
Naslov: Redakcija