Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O PRIVREMENIM MERAMA ZA BANKE RADI UBLAŽAVANJA POSLEDICA PANDEMIJE COVID-19 U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Po završetku drugog moratorijuma Dužnici na raspolaganju imaju tri mogućnosti. Prva je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita. Druga mogućnost je odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum


Ako ste tokom zastoja otplate kredita uspevali da uštedite novac, to će vam sada dobro doći, jer se nastavlja redovna naplata zajmova.

Moratorijumu na otplatu je došao kraj i na naplatu dolaze svi krediti - stambeni, keš i dozvoljeni minus i kreditne kartice. A, novi mesečni iznos, koji će plaćati svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratorijum, biće veći i za hiljadu dinara nego pre marta kada počele da se primenjuju olakšice. Na prvi moratorijum pristalo je oko tri miliona građana, a na drugi nešto manje.

Ako recimo, imate keš kredit od 500.000 dinara, očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara, i to 310 dinara po osnovu prvog, tromesečnog moratorijuma i 200 dinara više po osnovu moratorijuma u avgustu i septembru.

Ukoliko, recimo, za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak sada će vam biti veći za ukupno 750 dinara i to po dva osnova: 300 dinara više po osnovu drugog moratorijuma i 450 dinara po osnovu moratorijuma u aprilu, maju i junu.

Još teže će proći građani koji imaju i stambeni i keš kredit, a koji su koristili obe runde moratorijuma.

Ako želite sami da izračunate novo uvećanje rate formula je prilično jasna: saberete redovnu kamatu za vreme trajanja zastoja (za sve mesece zastoja) i podelite je sa brojem preostalih rata do kraja otplate kredita.

Informaciju o iznosu kamate po mesecima dobili ste u planu otplate po uzimanju kredita, a informaciju možete saznati i ulaskom u podatke o vašem kreditu na internet stranici banke ili u izvodu o kreditu.

- Tri mogućnosti za otplatu kredita -

Dužnici na raspolaganju imaju tri mogućnosti. Prva je da prihvate plan otplate koji ponudi banka, u kome je rok otplate produžen za dužinu trajanja moratorijuma, a kamate iz moratorijuma raspoređene na preostalo vreme otplate kredita.

Druga mogućnost jeste da, ukoliko žele i mogu, odjednom plate zaostale rate sa kamatom i nastave otplatu prema dosadašnjem planu. Treća mogućnost je da plate samo kamatu, a da rok otplate kredita produže za broj rata za koje je važio moratorijum.

Podsetimo, prvim moratorijumom bio je omogućen zastoj u otplati mesečnih rata u aprilu maju i junu. Dodatni dvomesečni predah u otplati kredita odnosio se na obaveze dužnika koje dospevaju u periodu od 1. avgusta do 30. septembra, kao i na dospele neizmirene obaveze dužnika krajem jula, tačnije posle 28. jula kada je doneta odluka o drugom moratorijumu.

Izvor: Vebsajt Blic, S. L., 26.09.2020.
Naslov: Redakcija