Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Građani nedovoljno informisani o svojim pravima za pristup informacijama od javnog značaja. Poverenik smatra da je važeći Zakon prevaziđen i manjkav


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da je institucija koju predvodi primila 101 žalbu koje se odnose na zdravstvo i upravljanje javnim novcem tokom pandemije korona virusa, a da je preko 80 odsto tih zahteva bilo opravdano.

On je naveo da je kancelarija Poverenika rešila 80 žalbi do sada, a podsetio je da su informacije o zdravstvu od posebnog značaja za građane.

"Rok za odgovor u tom slučaju je 48 sati", rekao je Marinović i dodao da je apelovao na lokalne samouprave da samoinicijativno obaveštavaju javnost o epidemiološkoj situaciji.

Dodao je i da su preko 60 odsto žalbi podneli građani, 20 odsto nevladine organizacije, preko 10 odsto predstavnici medija, a da su one najčešće bile usmerene na nedostupnost podataka o radu državnih organa i to kako su obavljale sopstvenu delatnost.

"Veliki broj žalbi je podnet i na budžet, raspolaganje javnim novcem, javne nabavke i rad tužilaštva", ukazao je Marinović.

Poverenik je ocenio da građani nisu dobro informisani o svojim pravima za pristup informacijama od javnog značaja, posebno u zajednicama van Beograda, kao i da je trenutni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010) "prevaziđen i (sa) manjkavostima".

Prošle godine smo sa Ministarstvom državne uprave otpočeli proces (izmene zakona), u međuvremenu su bili izbori, čeka se formiranje vlade, kada ćemo nastaviti (rad na njemu)", rekao je Marinović.

Izvor: Vebsajt Danas, 25.09.2020.
Naslov: Redakcija